Löneväxling till pension
Enligt de centrala kollektivavtalen mellan Arbetsgivarverket och Saco-S samt OFR (PA16) kan du som är anställd vid en statlig myndighet välja att växla lön (löneväxla) mot att arbetsgivaren betalar in det överenskomna beloppet till tjänstepension.
Vad innebär löneväxling?
Löneväxling till pension innebär att avdrag görs varje månad på bruttolönen. Pengarna placeras hos den försäkringsgivare du valt för din valbara del av tjänstepensionen. Har inget val gjorts placeras pengarna i produkten Kåpan Valbar.
Försäkringspremien betalas alltid i förväg, beloppet dras månad ett och betalas in från månad två av Högskolan. Avdrag och inbetalt belopp redovisas i lönespecifikationen.
Lägsta belopp för frivillig avsättning är 500 kr. Praxis på marknaden är att den totala avsättningen inte får överstiga 35 % av bruttolönen. Löneväxling kan endast göras om det finns förutsättningar att göra avdrag. Orsak till att avdrag inte kan göras kan exempelvis vara föräldraledighet, tjänstledighet eller sjukfrånvaro vid tidpunkten för tecknandet av överenskommelsen.
Då arbetsgivaren betalar lägre avgifter vid en löneväxling kompenseras medarbetaren med ett premietillägg om 4 % på avsättningsbeloppet.
Utbetalning av tjänstepension
Utbetalningen sker från 65 år med livslång utbetalning. Om utbetalning se mer information på SPV:s hemsida till höger på denna sida.
Vem kan teckna överenskommelse om löneväxling?
Erbjudandet riktar sig till samtliga anställda som arbetar 20 % eller mer.
Du som anställd och är född 1987 eller tidigare (PA16, avd. II) har möjlighet att löneväxla från och med 23 år och längst till och med kalendermånaden före den månad du uppnår pensionsålder. För dig som som omfattas av OFR är pensionsålder 67 år och för dig som omfattas av Saco-S är pensionsåldern 69 år.
Du som är anställd och född 1988 eller senare (PA16, avd. I) har möjlighet att löneväxla från första anställningsdagen längst till och med kalendermånaden före den månad du uppnår pensionsåldern 69 år.
Ersättningar som kan påverkas
Eftersom löneväxling innebär lägre bruttolön för dig kan andra ersättningar påverkas negativt. Därför är det viktigt att du tar del av nedanstående information. Högskolan Dalarna ger ingen rådgivning i frågor kring löneväxling. Om du har funderingar rekommenderas starkt att du kontaktar pensionsmyndigheten, försäkringskassan och a-kassan för rådgivning.
Allmän pension
Pensionsmyndigheten svarar för den allmänna pensionen. Den består av inkomstpension och premiepension. Gränsen för intjänande av allmän pension är 51 245 kr i månaden (år 2024).
Tjänstepension enligt PA16
Den förmånsbestämda pensionen påverkas inte utan beräknas på lönen före avdraget. Däremot påverkas den avgiftsbestämda pensionen när månadslönen sänks. För dig som är född efter 1988 omfattas till största delen av premiebestämd pension. För mer information läs vidare i PA16 under länken till höger på denna sida.
Föräldrapenning
Sjukpenninggrundande inkomst för utbetalning av föräldrapenning påverkas vid en lön som understiger 10 prisbasbelopp, vilket motsvarar 47 750 kronor per månad (år 2024).
Sjukpenning och sjukersättning
Ersättningen för sjukpenning och sjukersättning blir lägre för den som efter frivillig pensionsavsättning genom löneväxling får en lön som understiger 10 prisbasbelopp, vilket motsvarar 47 750 kr (år 2024).
Ansökan
Överenskommelse om löneväxling ska vara avdelningen för HR tillhanda två månader före första avdraget. Du gör ansökan i Primula under Min sida- Löneväxling.
Avbryta eller göra uppehåll av löneväxling
Du kan ansöka om att avbryta eller göra uppehåll av löneväxlingen. Sådan ansökan ska vara avdelningen för HR tillhanda senast två månader före avbrottet.
Du meddelar detta via e-post: hr-support@du.se.
Löneväxlingen upphör utan särskilt beslut om anställningen avslutas. Om du påbörjar en ny anställning (i direkt anslutning) vid Högskolan Dalarna följer överenskommelsen om löneväxling med, om inget annat avtalats.
Arbetsgivaren har möjlighet att säga upp överenskommelsen, med 2 månaders uppsägningstid, om skatteregler, kollektivavtal eller andra förhållanden i övrigt förändras.
Ändra löneväxlingsbelopp
Önskar du ändra på belopp som ska löneväxlas, måste du skicka in en ny ansökan. Beslutet om löneväxling ersätter tidigare beslut i sin helhet.
Lönerevision
Grundlönen före löneväxling kommer att ligga till grund för underlag inför lönerevision.
Räkneexempel
Medarbetare tjänar 53 000 kr i månaden, väljer att fr.o.m. september att löneväxla 2 000 kr. Avdraget verkställs på september månads lön. I oktober betalar högskolan in 2 000 kr + premietillägget på 4 % vilket ger en pensionsavsättning på 2 080 kr.
Medarbetaren beskattas för den sänkta bruttolönen 51 000 kr (53 000 kr – 2000 kr), vilket också ger en lägre inkomstbeskattning.