För 20 år sedan levde fem av tio människor i demokratier, nu är det tre av tio. I dag sker demokratins nedmontering genom små justeringar som ofta legitimeras med demokratiska processer. Ett steg i taget försvinner individers rättigheter som fundament: öppna samtal, kritiska granskningar, fria och rättvisa val.
Som professor i sexuell och reproduktiv hälsa, med erfarenhet av att utveckla barnmorskeutbildningar både i Sverige och globalt, känner jag en växande oro för hur den här utvecklingen påverkar oss. För Högskolan Dalarna har jag arbetat för kvinnors hälsa och rättigheter i både Sverige, Asien och Afrika.
Jag har sett vad som sker när kvinnors hälsa är en politisk fråga och hur jämställheten i ett samhälle är avgörande för individens rättigheter. I länder där demokratin försvagas, blir sexuella och reproduktiva rättigheter ofta de friheter som inskränks. Inte ens i Europas demokratier är sexuella och reproduktiva rättigheter en självklarhet. Inskränkningar av rättigheter sker i vår närhet.
Ett exempel är Polen, där restriktionerna kring abort blivit allt strängare. Vi ser också hur USA:s stöd för reproduktiva rättigheter minskat. Roe v. Wade, som upprättade aborträtten i USA på 1970-talet på federal nivå, är upphävd. Det som händer i USA påverkar sannolikt andra länder och jag känner oro för att Europa och Sverige kommer påverkas av utvecklingen.
Sverige har de mest välutbildade barnmorskorna i Europa. Jag undrar hur den reproduktiva hälsan för befolkningen i Sverige skulle påverkas om utbildningsnivån för barnmorskor sänktes från den svenska ”toppstandarden” till en lägre standard? Barnmorskor i Sverige har ansvarat för normal graviditet och födande genom hela 1900-talet fram till i dag. Historiskt sett har svenska barnmorskor i politisk dialog värnat individens rättigheter – rätten till vård för ungdomar, mödrar, nyfödda barn och kvinnor efter klimakteriet.
Barnmorskor har arbetat förebyggande för frihet från våld och respekt för kvinnors möjligheter att fatta egna beslut om sin kropp. Musikhjälpen tar i år upp detta tema med parollen ”Alla har rätt att överleva sin graviditet”. Det är en påminnelse om att i många länder står kvinnor inför livshotande risker när de saknar tillgång till fungerande hälsosystem som skyddar kvinnans reproduktiva hälsa. Det är ett moraliskt och politiskt ansvar att stå enade i arbetet för individens rättigheter, och tillgång till välutbildade barnmorskor som kan bidra till kvinnors och barns överlevnad.
Sverige, med en lång historia av att stötta internationella rättighetsorganisationer och FN-organ, fortsätter att prioritera dessa frågor och är en tydlig röst för jämställdhet och rättvisa i världen. Med vår gedigna kunskap och erfarenhet kan vi spela en avgörande roll i att vara en stark röst i internationella sammanhang, där vi kan bidra till att sätta kvinnors hälsa och rättigheter högt på agendan. Den svenska regeringen har nyligen gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att stärka den sexuella och reproduktiva hälsan med särskilt fokus på individer i områden där utanförskapet är stort.
Detta är ett viktigt politiskt steg. Men den verkliga kraften ligger hos oss alla. Var och en av oss kan påverka, om vi väljer att stödja organisationer som Musikhjälpen eller Amnesty, eller aktivt sprida kunskap till den unga generationen om hur demokratins nedmontering kan påverka individens rättigheter, samt kvinnors och barns hälsa.
Det är avgörande att fortsätta skydda sexuella och reproduktiva rättigheter i Sverige, i Europa och globalt. Vi behöver använda demokratins instrument för att slå vakt om våra rättigheter och därmed garantera hälsa och frihet för alla.
Om vi ska bevara de friheter vi har byggt upp i Sverige under 1900-talet måste vi stå upp för mänskliga rättigheter och kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar, varje dag. Det är inget vi kan ta för givet.
Publicerad i Falu-Kuriren 8 december 2024