Utbildningens innehåll
Produktionsteknikern syftar till att tillgodose den regionala och nationella industrins behov av produktionskompetens. Kompetensområden som behandlas inom programmet är automation, tillverkningsmetoder, materialteknik, mätteknik, kvalitetsteknik, underhållsteknik, och produktionsstyrning.
Kompetensområden
Automation
Behandlar grundläggande styrteknik med sekvensstyrning av produktionsutrustning samt programmering av industrirobot. En del i att förstärka företagens väg mot digitaliseringen som möjliggör effektivare produktion och kvalitetssäkring.
Tillverkningsprocesser
Beskriver dagens moderna tillverkningsmetoder inom teknikföretagen. Exempel på metoder är plastisk formande, skärande bearbetning och additiv tillverkning mm. Målsättningen är att skapa förståelse för tillverkningsmetoden som sådan samt dess inverkan på materialet och den färdiga produkten för att möjliggöra en kunskapsintensiv produkt.
Materialteknik
Behandlar betydelsen av korrekt materialval och materialets roll i de olika tillverkningsmetoderna för att skapa hållbara och robusta processer och högkvalitativa produkter. Ger produktionsteknikern verktyg för att minimera kassationer och höja produktiviteten.
Mätteknik
Behandlar de vanligaste mätmetoderna avseende toleranser, passningar och ytfinhetskrav hos de tillverkade produkterna för att erhålla en hög kontroll av processen och produktens funktion. Ger produktionsteknikern en förståelse för den valda produktionsteknikens inverkan på produktens mått och ytfinhet.
Kvalitetsteknik
Behandlar grundläggande begrepp inom kvalitet, kvalitetsledningssystem och driftsäkerhet och visar på hur synergieffekter kan skapas genom att integrera dessa i gemensamma förbättringsprocesser.
Underhållsteknik
Avhandlar möjligheter förbättra tillförlitlighet, livslängd och livscykelkostnader hos såväl aktuell produktionsprocess såväl tillverkad produkt.
Produktionsstyrning
Ger en helhetssyn på produktionslogistik, planeringsrutiner, ekonomi och materialflöden samt produktionsprocessens informationsflöde.
Programmets kurser
Förklaringar
- Åk – årskurs
- Period – block av 10 veckor
- Hp – högskolepoäng
- Kurskod tex GMT349
Åk 1
Period 1
- Introduktion till produktionsteknik med mätteknik 7,5 hp GMT349
- Matematik för tekniker 7,5 hp GMA33Z
Period 2
- Materialets roll i produktionskedjan 7,5 hp GMT344
- Industriell ekonomi 5 hp IE1076
- Vetenskaplig metod 2,5 hp IE1068
Period 3
Period 4
Åk2
Period 1
Period 2
Period 3
Period 4
Kontakt med arbetslivet
Utbildningen har en betydande del praktiska moment och nyttjar gästföreläsare från industrin samt studiebesök för att förankra utbildningen i verklig industri.
Studenter berättar
"Var du än är i livet finns det alltid olika alternativ – det är aldrig för sent att välja en ny riktning."
Otto har alltid haft en förkärlek för vetenskapliga ämnen. Det var därför inte svårt att komma tillbaka till skolbänken efter några års arbetslivserfarenhet. Högskolan Dalarna visade sig vara ett viktigt vägval för honom inför framtiden.
Vad blir du efter utbildningen?
Efter genomgånget program kan man arbeta som produktionstekniker för ett tillverkningsavsnitt inom verkstadsindustrin. Exempel på arbetsuppgifter kan vara, produktionseffektivisering, kvalitetshöjande åtgärder såsom felsökning och kvalitetskontroll, styrning av produktionsflödet inom ett avsnitt, beredning av tillverkning av detaljer, hantera automatiska system, programmera CNC maskiner, materialprovning etc.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Det framtida behovet av produktionstekniker inom svensk verkstadsindustri bedöms vara mycket stort.
De kompetenser som programmets kurser ger er är bl.a. kvalitét, automation, hållbar produktion, osv som är i linje med de topp 5 kompetensbehov som teknikföretagen har angett och finns i Industrirådets 2024-2027 rapport.
Hela rapporten går att läsa här
Examen
Efter genomgånget program erhålls examen med benämningen: Högskoleexamen med inriktning mot produktionsteknik inom maskinteknik/Higher Education Diploma with Specialization in Production Technology in Mechanical Engineering.