Frågor om validering
Vad menas med validering?
Valideringen är en process där du behöver visa de kunskaper du har från ditt yrkesliv. Yrkesutbildningen innehåller inte några studier i de ämnen du ska undervisa i, dessa kunskaper ska du redan ha med dig från dina tidigare jobb.
Hur lång tid tar valideringen?
Det är olika från person till person. Tiden påverkas till exempel av hur många ämnen du söker eller hur lätt du har att få tag i olika intyg som stärker din ansökan. Det är viktigt att vara förberedd på att det är en process som du måste lägga ner tid på. Samtidigt måste du också hinna till de deadlines som finns för den aktuella antagningsomgången.
Hur länge gäller en godkänd validering?
Normalt sett är den giltig i två år. Har du ett beslut sedan tidigare? Kontakta oss för att se om din tidigare validering fortfarande gäller.
Kan jag validera yrkeskunskaper från ett yrke jag haft tidigare?
Det är viktigt att dina kunskaper är aktuella och relevanta inom de ämnen där du söker validering. Om dina yrkeskunskaper är aktuella eller inte kan också beror på vilken bransch det gäller. För det mesta krävs det att du varit yrkesverksam inom ditt område under de senaste åren. Men bedömningen är individuell, så kontakta oss gärna för vidare vägledning.
Kan jag bara välja en programingång i Valda?
Nej, det går bra att välja fler än en programingång om du har yrkeserfarenheter som återfinns i flera yrkesprogram. Vissa ämnen finns dock inom flera program och då behöver du inte välja fler programingångar. Ett exempel är entreprenörskap som är möjligt att läsa inom alla yrkesprogram på gymnasiet.
På vilket sätt påverkas möjligheten att få jobb som yrkeslärare av ämnesbehörighet?
Gymnasieskolan har olika ämnesområden och från den 1 juli 2025 införs ämnesbetyg i gymnasieskolan (Gy25). Antalet poäng kopplade till varje ämnesbehörighet variera, vissa ämnen motsvarar 50 poäng och andra upp till 1300 poäng . Det är alltså stora skillnader, så för att lättare bli anställd på heltid är det bra om du får en ämnesbehörighet som motsvarar tillräckligt många poäng.
Program och ämnen i gymnasieskolan, Gy25
Varför behöver jag välja flera ämnen även om jag har en yrkesbakgrund som tillhör ett program?
Du blir inte automatiskt behörig till ett helt program (och alla de yrkesämnen som är kopplade till programmet). Du behöver själv välja ämnen där du har kunskaper och erfarenheter från ditt yrkesliv.
Måste jag ha kunskaper från varje punkt i behörighetskravet till ett ämne för att bli behörig?
Ja, för att anses behörig behöver du visa att du har de kunskaper som motsvarar hela behörighetskravet. Det beror på att de ämnen som du sedan ska undervisa i, och som är kopplade till ämnet berör hela behörighetskravet.
Hur många år måste jag ha arbetat för att bli behörig i ett ämne?
Det finns ingen exakt tid utan det viktiga är de kunskaper du fått från ditt yrke. Du behöver kunna synliggöra att dina kunskaper har bredd och är högre än någon som är nyutbildad. Ofta behöver du ha arbetat i yrket minst 4–5 år, men det kan skilja sig mellan individer och olika yrken.
Kan jag valideras i fler ämnen när jag går utbildningen?
Nej, det går inte att söka validering i fler ämnen under utbildningen. Däremot kan du efter att du avslutat utbildningen ansöka om utökad behörighet i samband med att du ansöker om lärarlegitimation hos Skolverket. Då sker en liknande valideringsprocess.
Frågor om att bli yrkeslärare
Vem kan bli yrkeslärare?
För att bli yrkeslärare behöver du ha en yrkesbakgrund som motsvarar något av yrkesprogrammen på gymnasiet. Du behöver också ha arbetat inom ditt yrke under , (ofta minst 4–5 år). Det räcker inte att ha enbart teoretiska studier. Är du exempelvis utbildad sjuksköterska så behöver du alltså även ha arbetat med kvalificerade uppgifter i yrket under en tid.
Är tidigare lärarerfarenhet meriterande?
I den här valideringsprocessen är tidigare lärarerfarenhet oftast inte meriterande. Men däremot kan din lärarerfarenhet vara relevant för en annan studiegång
Frågor om ansökan
Kan jag använda mobil eller surfplatta när jag gör min ansökan?
Vi rekommenderar att du använder dator till din valideringsansökan för att det ska fungera smidigast med de olika funktionerna i Valda.
Varför behöver jag skriva så mycket och utförligt, det syns ju hur länge jag arbetat i intygen?
I valideringsprocessen är det viktigt att det tydligt framgår vilka kunskaper du fått och hur du använder dig av dessa i ditt arbete. Därför räcker det inte bara med intyg för att styrka din yrkeskunskap.
Hur gör jag för att ladda upp intygen om jag inte har en scanner?
Det går bra att ta en bild med din mobil och ladda upp i Valda om den är tydlig. Du kan också använda dig av en app till mobilen som har scannerfunktion. Ett annat alternativ är att använda en scanner på ett bibliotek för en mindre kostnad.
Hur styrker jag min arbetslivserfarenhet om jag inte har några intyg?
Det finns en mall i Valda som du kan använda till just det. I mallen beskriver du dina kunskaper och erfarenheter samt synliggör vilken specifik arbetsplats intyget gäller för, tidsperiod samt anställningens/arbetets omfattning. Intyget skrivs sedan under av relevant person som kan intyga dina kunskaper och tjänstgöring inom företaget. Du hittar intyget på steg 4 i din Valda-ansökan .
Kan jag komplettera min ansökan efter att jag har skickat in den?
När du skickat in din ansökan kommer du att få en kartläggare kopplad till ditt ärende. När kartläggaren har läst igenom så blir du kontaktad. Om ansökan behöver kompletteras så kan kartläggaren öppna den igen. Hur många gånger du kan komplettera beror på hur sent i antagningsomgången som du skickat in din ansökan. Senare i processen kan också den bransch- och yrkeskunniga bedömaren begära ytterligare komplettering.
Är det ni på universitetet som gör bedömningen av mina yrkeskunskaper?
Nej, den görs av en bedömare som har bransch- och yrkeskunskaper inom ditt område.