Studenter
Du som är lärare kan boka undervisning i informationssökning till dina studenter. Undervisningen bygger på att studenterna ska utveckla sin kompetens i att på egen hand söka, värdera och använda information källkritiskt inom sitt ämnesområde.
En förutsättning för att undervisningen ska vara så relevant och givande som möjligt är att den har ett tydligt syfte kopplat till kursen som studenterna läser. Vi ser dock gärna att upplägget planeras utifrån programmet som helhet.
I ett program kan undervisningen med fördel delas upp på flera tillfällen med progression över tid, fördelade över de terminer programmet pågår. Undervisning kan även ges inom kurser som inte ingår i ett program. Planeringen av undervisning sker i dialog mellan bibliotekarie och undervisande lärare eller kursansvarig.
Exempel på innehåll:
- Introduktion till bibliotekets tjänster
- Diskussion kring vetenskapligt material
- Sökningar i relevanta databaser
- Verktyg och samtal kring källkritik
- Referenshantering
Vill du boka eller veta mer? Kontakta oss via mejl eller via kontaktformulär.
Doktorander, forskare och lärare
Biblioteket erbjuder forskare och doktorander handledning och stöd i frågor gällande sökstrategier, databashantering och publicering.
Detta inkluderar bland annat:
- Litteratursökning
- Open access
- Systematiska översikter
- Hantering av forskningsdata
- Referenshantering
- Stödprogramvaror
- Upphovsrätt
Du hittar mer information på medarbetarwebben.
Seminarier för personal
Biblioteket kan anordna seminarier efter önskemål eller behov om exempelvis informationsresurser, referenshanteringsprogram eller andra tjänster. Du som är personal kan mejla önskemål och förslag till bibinfo@du.se. När ett seminarium anordnas läggs datum och tider ut på intranätet och i högskolans kalendarium.
Enskild handledning
Biblioteket erbjuder både studenter och personal enskild handledning i informationssökning och referenshantering. Vi har också digital drop in under terminerna.