Om institutionen
Vi arbetar med kunskaper om människors livsvillkor med utgångspunkt i olika samhällsfrågor och perspektiv. Genom våra utbildningar och vår forskning kan vi bättre förstå komplexa sammanhang som rör ekonomi, arbetsliv, demokrati, kultur, religion, historia, audiovisualitet och turism liksom utbildning och skola.
Nyheter
Förmiddagen den 8 april samlas verksamhetsstödet på Stödets dag för gemensam utveckling. Under denna tid kan tillgängligheten till vissa stöd- och servicefunktioner vara något begränsad.
Kalender
Institutionens ämnen
-
- Huvudområde(n):
- Ämnesansvarig:
- Lars Berge (labe)
-
Arbetsvetenskap omfattar studier om arbetsliv och arbete utifrån samhälls-och teknikvetenskapliga samt medicinskt vetenskapliga perspektiv. Vid Högskolan Dalarna är utgångspunkten samhällsvetenskaplig med fokus på ett hållbart arbetsliv inom och mellan områdena arbetsmarknad, arbetsorganisation och arbetsmiljö. Arbetsmarknad behandlar strukturella fenomen som t.ex. partsrelationer och strukturomvandlingsfrågor. Studier om arbetsorganisation omfattar frågor som hur en lärande organisation kan skapas, vilka betydelser teknikskiften har för arbetets organisering eller hur olika maktstrukturer påverkar förutsättningar för arbete och ledning. Inom området arbetsmiljö studeras samspel mellan arbete, arbetsvillkor och arbetshälsa. Inom arbetsvetenskapen är intersektionella ansatser som belyser makt över arbetet och ojämlikheter i arbetslivet centrala.
- Huvudområde(n):
- Personal och arbetsliv (PEEDU), Arbetsvetenskap (ARBVE)
- Ämnesansvarig:
- Annika Vänje (ava)
-
- Huvudområde(n):
- Ämnesansvarig:
- Cecilia Strandroth (csr)
-
Bildproduktion undersöker och kunskapar kring processer som sker när man producerar rörliga bilder, eller delar som ingår där. Ofta kan man dela in denna process i kedjan idéproduktion-distributionmottagande och konstatera att alla delar påverkar varandra. Vi skapar rörliga bilder för film, TV och andra medier och undersöker då dessa samband, liksom de rörliga bildernas plats i ett större kulturellt och historiskt sammanhang. Ämnet Bildproduktion både tillämpar rörliga bilder och knyter an till angränsande kunskapsområden och forskning.
- Huvudområde(n):
- Bildproduktion (BPODU), Audiovisuella studier (AUDIO)
- Ämnesansvarig:
- Thorbjörn Swenberg (tsw)
-
- Huvudområde(n):
- Ämnesansvarig:
- Peter Hultén (phl)
-
Filosofi utgörs av studiet av de grundläggande antagandena och förutsättningarna som föreligger gällande människans kunskap och vetande om världen, sin egen existens och sitt eget handlande samt relationella livshållningsformer i form av moral och politiskt tänkande. Filosofiämnet inkluderar därmed ontologi, epistemologi, vetenskapsteori, estetik, religionsfilosofi, etik och moralfilosofi, samt politisk filosofi.
- Huvudområde(n):
- Ämnesansvarig:
- Roger Melin (rme)
-
Företagsekonomi är ett ämne som fokuserar hur företaget (förvaltningen, organisationen etc.) handskas med problemet att hushålla med knappa resurser. En kärnfråga i företagsekonomin är hur man uppnår effektivitet, d.v.s. når mål på ett sätt som förvaltar resurserna väl på kort och lång sikt. Företagsekonomins huvuddelar är ekonomistyrning, marknadsföring, organisation/management och redovisning samt finansiering. Studierna bygger i hög grad på praktikfallsanalyser med seminarier och övningar.
- Huvudområde(n):
- Företagsekonomi (FÖADU)
- Ämnesansvarig:
- Carina Holmgren (chm)
-
Historia är studiet av förändring över tid och omfattar alla aspekter av det mänskliga samhället: politik, kultur, teknik, ekonomi och vetenskap. Genom att studera historia får vi tillgång till mänsklighetens samlade erfarenheter, dess problem, konflikter, landvinningar och tragedier. Att sätta sig in i obekanta tidsperioder, områden och kulturer kräver empati och föreställningsförmåga, kritiskt tänkande och metodologiska insikter. Studier i historia ger en rad färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknaden och som underlättar fortsatta studier, att läsa, bearbeta och värdera stora mängder information, att skriva reflekterande texter, samt att analysera både övergripande samhällsprocesser och detaljerade skeenden. Vid högskolan Dalarna bedrivs kvalificerad forskning inom områden som historiedidaktik, samt modern och samtida global historia, vilket avspeglas i högskolans kursutbud.
- Huvudområde(n):
- Historia (HIADU), Afrikanska studier (AFRIS)
- Ämnesansvarig:
- Anders Blomqvist (abq)
-
Kulturgeografi innefattar studier av mänsklig aktivitet som har en geografisk dimension. Ämnet syftar till att förstå och analysera orters och regioners sociala och ekonomiska utvecklingspotential samt hur samhället kan organiseras på ett hållbart sätt. Viktiga teman inom kulturgeografi inkluderar ekonomisk geografi, demografi, migration och globalisering. En central frågeställning är vilka förutsättningar som finns för att skapa en hållbar utveckling, både ekonomiskt, socialt och ekologiskt, på både lokal och global nivå. Kulturgeografi använder ett stort antal specifika metoder som kan användas för att analysera hur rummet formar sociala processer. Ämnet kan således betraktas som både en ideografisk och en nomotetisk vetenskap.
- Huvudområde(n):
- Kulturgeografi (KGADU)
- Ämnesansvarig:
- Zuzana Macuchova (zma)
-
Ljud- och musikproduktion behandlar hur man producerar ljud och musik med tekniska verktyg, ämnet ger även insikter i den inspelade musikens funktion och betydelse i dagens samhälle. Kurserna förbereder de studerande inför ett yrkesliv med den inspelade musiken i centrum: ljud och musik som handelsvara, som konstnärligt uttryck och som forskningsobjekt. Undervisningen äger rum i dedikerade produktionslokaler, utrustade med adekvata verktyg. Undervisningen vilar på vetenskaplig grund. Men ämnet ska också stimulera de studerande till konstnärlig utveckling, något som sker i projektarben med produktionsinriktning.
- Huvudområde(n):
- Ljud- och musikproduktion (LPUDU)
- Ämnesansvarig:
- Thomas Florén (tfl)
-
Inom medieproduktion undersöks och skapas kunskap kring processer som sker när ljud, ljus och rörliga bilder produceras med tekniska verktyg, eller delar som ingår i sådana processer. Dessa processer delas ofta in i stegen idéarbete-förproduktion-produktion-efterbearbetningdistribution där alla delar påverkar varandra. Inom medieproduktion skapas visuella gestaltningar och ljud för olika medieformer som film, musik, TV och andra medier, men även för event; d.v.s. det audiovisuella området inom medieproduktion. Samband mellan dessa medieformer och de olika beståndsdelarna undersöks, liksom medieformernas funktion och betydelse i ett större kulturellt, historiskt, ekonomiskt och samhälleligt sammanhang. Medieproduktion både tillämpar ljud, ljus och rörliga bilder och knyter an till angränsande kunskapsområden och forskning.
- Huvudområde(n):
- Medieproduktion (MEDPR)
- Ämnesansvarig:
- Rikard Lindell (rli)
-
Ämnet nationalekonomi kan delas in i mikroekonomi och makroekonomi. Inom mikroekonomi studeras individers val som ett förhållande mellan mål och knappa medel som har alternativa användningsområden. Mikroekonomi behandlar således beslut som personer, företag, representanter för olika delar av den offentliga sektorn fattar i frågor som direkt eller indirekt har konsekvenser för resursförbrukningen. Makroekonomi ser på ekonomin som helhet och behandlar bl.a. ekonomisk tillväxt, inflation, konjunktursvängningar och arbetslöshet. Nationalekonomiämnet ger instrument i form av ekonomiska modeller som kan användas för att förstå det som händer i ekonomin. I allmänhet används kvantitativa metoder för att förstå och beskriva dessa samband.
- Huvudområde(n):
- Nationalekonomi (NAADU)
- Ämnesansvarig:
- Catia Cialani (cci)
-
- Huvudområde(n):
- Ämnesansvarig:
- Sara Irisdotter Aldenmyr (sia)
-
- Huvudområde(n):
- Pedagogiskt arbete (PEDAR)
- Ämnesansvarig:
- Anette Bagger (anba)
-
- Huvudområde(n):
- Ämnesansvarig:
- Annika Vänje (ava)
-
De religionsvetenskapliga studierna syftar till att ge redskap för tolkning och förståelse av religioner och livsåskådningar. Religionsvetenskapen består av flera olika forskningsfält; vid Högskolan Dalarna utgår studierna främst ifrån discipliner såsom religionshistoria, religionssociologi, etik och mänskliga rättigheter, samt religionsdidaktik. Inom ramen för dessa studier utforskas exempelvis religiösa traditioner, etiska teorier och principer, populärkulturella uttryck, samt identitetsfrågor. Den historiska utvecklingen av sådana fenomen studeras, men särskild vikt läggs vid deras utformningar och påverkan på samhället i Sverige och världen i nutiden. Ett viktigt syfte med undervisningen är att ge studenterna redskap för att utveckla ett kritiskt och analyserande förhållningssätt till kunskapsstoffet.
- Huvudområde(n):
- Religionsvetenskap (RKADU)
- Ämnesansvarig:
- Ingela Visuri (ivi)
-
Människor, organisationer och myndigheter styrs i stor utsträckning av normer av olika slag. Vissa regler intar en särställning genom att de erkänns som rättsregler. Juridik är läran om dessa rättsregler och deras tillämpning. Juridiken gör inte som andra teoretiska vetenskaper anspråk på att i första hand förklara den verklighet vi lever i. I stället utgår juridiken från ett givet regelsystem och låter detta tjäna som utgångspunkt för hur samhället kan förstås. Bredvid den juridiska metoden omfattar rättsvetenskap studiet av regler av olika slag, såsom civilrättsliga och offentligrättsliga regler. I takt med den ökade internationaliseringen ökar inslaget av internationell rätt, främst EU-rätt.
- Huvudområde(n):
- Ämnesansvarig:
- Hajo Holtz (hht)
-
Sociologi är en samhällsvetenskap som studerar och analyserar sociala relationer och processer av mycket olika slag. Sociologer forskar om maktrelationer, könsrelationer, social ojämlikhet, etniska konflikter, ungdomskultur, massmedier, barns utveckling, normalitet/avvikelse, miljöfrågor, arbetsliv, boende, politisk sociologi och kroppens sociologi. I forskningen används många olika metoder, som enkäter, intervjuer, deltagande observationer och textanalyser. Studier i sociologi ger kompetens inom alla yrkesområden där det är viktigt med kunskaper om samhället, sociala förhållanden och relationer. Speciella tillämpningsområden av intresse vid Högskolan Dalarna är: social teori, symbolisk interaktion, emotionssociologi, kultursociologi, normalitetsteori samt sociologiska perspektiv på socialt arbete, migration och välfärd.
- Huvudområde(n):
- Sociologi (SOADU)
- Ämnesansvarig:
- Magdalena Kania Lundholm (mkd)
-
Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik och utforskar politiska värden, idéer, system, institutioner och processer samt deras inverkan på samhället. Det omfattar studiet av politisk teori, politiskt beteende, policyanalys, internationella relationer och jämförande politik för att förstå och förbättra samhällsstyrning och demokratiska processer.
- Huvudområde(n):
- Statsvetenskap (STATV), Internationella relationer (INREL)
- Ämnesansvarig:
- Erik Lundberg (elb)
-
Turismvetenskap är tematiskt och flervetenskapligt till sin karaktär. Ämnet består av historiska, geografiska, fysiska, ekonomiska, sociala och kulturella aspekter på turism. Vanligen beskrivs turismen som ett system med fyra delar nämligen turisten, platser och deras belägenhet, turistnäringen och den omvärld i vilken turism äger rum. Turismvetenskap behandlar beteendemönster och samspelet mellan människor och miljöer där olika typer av mobilitet är en förutsättning. Den omfattar också turismnäringens företag, företagare och anställda. Hållbar utveckling är en utgångspunkt där ämnet tar upp hur turismen är inlemmad i samhällets väv av politiska beslutssystem och juridiska regelverk samt i sociala, ekonomiska och ekologiska strukturer.
- Huvudområde(n):
- Turismvetenskap (TURVE)
- Ämnesansvarig:
- Tobias Heldt (the)
Forskarutbildningsämnen
-
- Forskningsområde:
- Pedagogiskt arbete (FOPA)
- Ämnesföreträdare: