Hållbar stadsutveckling

Hållbar stadsutveckling är en strategi för att planera och designa städer på ett sätt som balanserar ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet för att skapa livskraftiga och hälsosamma samhällen för dag.

Närbild av två händer håller i ett kort med texten "Agenda 2030 - det globala målen"
Processen med dialog är en nyckelfaktor för tidiga skeden i samhällsplanering. Ulrika Lundholm Ericsson

Exempel på utvecklingsprojekt

Högskolan Dalarna har bidragit med expertis till stadsutvecklingsprojektet Jakobsdalen. Jakobsdalen är en regional innovationsarena för hållbar samhällsbyggnad, som omfattar bland annat nya bostäder, verksamheter, stadsodlingar, mötesplatser och hållbar trafik inom stadsdelen. Projektet drivs genom ett kommunalt utvecklingsbolag av Borlänge kommun förvaltning AB.


Arbetssättet kan användas effektivt i tidiga stadier av samhällsplanering.


Högskolan Dalarna har främjat kreativitet och innovationsförmåga genom samverkan mellan olika sektorer, vilket har förbättrat förmågan till omställning och genomförande. Genom dialogbaserade träffar har nyckelprojekt konkretiserats för hållbar utveckling i Jakobsdalen och öppnat upp för liknande initiativ. 

Arbetssättet kan användas effektivt i tidiga stadier av samhällsplanering. Jakobsdalen fungerar som en testarena för forskning och innovation inom områden som smarta transportlösningar och energieffektivitet. Projektet har även resulterat i examensarbeten och samarbeten med forskarskolan Future Proof Cities för att följa utvecklingen i området.

Senast granskad:
Kontakt
Tony Svensson
Universitetslektor byggteknik
Mats Rönnelid
Professor energiteknik
Senast granskad: