Utbildningsprogram KFPPG

Filmproduktionsprogrammet

Drömmer du om en framtid inom filmproduktion? Genom att utveckla och producera kortfilmer och dokumentärfilmer förbereder du dig för professionellt arbete i en bransch i ständig utveckling. Yrken som filmklippare, fotograf, producent, produktionsledare och filmpedagog är vanliga efter utbildningen.
180 högskolepoäng Grundnivå

Utbildningen bedrivs på Mediehuset i Falun, en unik byggnad rustad med bland annat en inspelningsstudio för film- och tv-produktion, en välutrustad musikstudio, flera dedikerade klipprum, ljudlabb och en alldeles egen biograf.

Här bedriver vi en utbildningsverksamhet som dels omfattar teoretiska studier av audiovisuella mediers betydelse i dagens samhälle och produktionsarbete inom medieproduktion.

Filmproduktionsprogrammet ger dig chans att utforska yrkesroller som exempelvis regissör, A-foto, FAD, klippare och ljudtekniker. Kameran, mikrofonen och branschledande mjukvaror inom efterbearbetning är dina viktigaste verktyg under utbildningen.

Lärarna har mångårig erfarenhet från film- och medieproduktion eller är akademiskt meriterade. Utbildningen avslutas med 10 veckors praktik på ett medieföretag. Här får du erfarenhet och kontakter som ofta leder till en karriär i branschen.

Utbildningens innehåll

Som student studerar och producerar du bland annat kortfilmer, dokumentärfilmer och utforskar professionella filmproduktionsprocesser. Den breda utbildningen ger dig möjlighet att utvecklas i flera olika riktningar.

Utbildningen kombinerar praktiskt hantverkskunnande med teknisk förståelse och teoretisk reflektion. I seminarier och produktionsredovisningar övar du upp din analytiska och reflekterande förmåga.

Under studietiden samarbetar du med studenter vid Högskolan Dalarnas övriga medieproduktionsprogram, vilket stärker din förmåga att nätverka och bidra till kreativa processer.

Genom uppsatsskrivande övas också din förmåga till teoretiskt och praktiskt utforskande av fenomen kopplade till film- och medieproduktion.

Kombinationen av teoretiska färdigheter tillsammans med kunskap om filmhantverkets olika delar ger dig en konkurrenskraftig grund i ditt kommande yrkesliv som filmskapare.

Programmets kurser

År 1

  • Introduktion till medieproduktion 15hp
  • Grunder i filmproduktion 15hp
  • Postproduktion 15hp
  • Audiovisuella perspektiv 7,5hp
  • Vetenskaplig uppsats på grundnivå 7,5hp

År 2

  • Filmklippning 7,5hp
  • Dokumentärt berättande 15hp
  • Filmproduktionsprocesser 7,5hp
  • Medier och samhälle 7,5hp
  • Entreprenörskap för medieproducenter 7,5hp
  • Medieproduktion som projektarbete 15hp

År 3

  • Alternativa gestaltningsformer 7,5hp
  • Vetenskapsteori & metod 7,5hp
  • Kandidatexamensarbete i medieproduktion 15hp
  • Exponeringsprojekt 15hp
  • Verksamhetsförlagd utbildning 15hp

Kontakt med arbetslivet

Under programmets sista termin har du en tio veckor lång praktikperiod på ett medieföretag där du skaffar dig erfarenhet och kontakter i branschen. Under utbildningen förekommer också kontakt med arbetslivet inom mediebranschen i stort, framför allt genom gästföreläsare och studiebesök.

Studera utomlands

Studenter vid Högskolan Dalarna kan ansöka om att få studera vid något av de lärosäten utomlands som vi har tecknat utbytesavtal med. Studierna är avgiftsfria. Erasmus+ praktik ger dig chansen att få internationell arbetslivserfarenhet under dina studier. Förutom en unik chans att uppleva en annan kultur ger en sådan praktik dig en stark fördel på arbetsmarknaden.

Vad blir du efter utbildningen?

Efter utbildningen har du möjlighet att arbeta med en mängd olika uppgifter i inom film- medieproduktion, såväl tekniska som konstnärliga. Tidigare studenter arbetar idag bland annat som fotografer, filmklippare, ljudläggare, producenter, kommunikatörer, produktionsledare och bildproducenter.

Utbildningen ger dig professionell kompetens och goda förutsättningar att ingå i en bransch som ständigt förändras. Genom högskolans nära samspel med svensk mediebransch, filmfestivaler och europeiska film- och medieskolor får studenter även chans att undersöka filmiskt berättande och branschutvecklingen ur ett bredare perspektiv.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Film- och mediebranschen är konjekturkänslig och ett stort personligt engagemang är ett måste för att lyckas. En majoritet av studenterna som går ut programmet etablerar sig, den mycket tuffa arbetsmarknaden till trots. Här spelar utbildningens nära koppling till branschen en viktig roll där studenten genom exempelvis praktiken ges möjlighet att börja bygga ett kontaktnät redan under studierna. 

Examen/Studera vidare

Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Medieproduktion.

För den som efter examen är intresserad av vidare och ytterligare fördjupad utbildning erbjuder Högskolan Dalarna Magisterprogrammet Audiovisuella studier, som förbereder både för fortsatt verksamhet inom medieindustrin och för fortsatta forskarstudier.

 

Senast granskad:
Hösten 2025
Start vecka 36
Studietakt
100%
Studieort
Falun
Anmälningskod
HDA-H3N96
Studieform
Normal
Språk
Svenska
Behörighetskrav
  • Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Anmälningsperiod
-
Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss om du har frågor om programmet eller frågor som rör ansökan.
support@du.se
023-77 80 00

Programansvarig
Axel Grigor