Masterprogrammet i interkulturella litteraturstudier med inriktning mot franskspråkig litteratur är en tvåårig utbildning på avancerad nivå som resulterar i en masterexamen. Programmet ger dig konkurrensfördelar i yrken där det krävs kritiskt tänkande, interkulturell förståelse och analysförmåga. Med inriktningen mot franskspråkig litteratur får du den vetenskapliga grund som behövs för litteraturstudier inom ämnet såväl som kunskap om jämförande perspektiv som kännetecknar interkulturella studier. Inom våra kurser fördjupas och breddas förståelsen av främst nutidslitteratur och kulturella företeelser, men med vissa nedslag i äldre epoker. Texterna belyses ur transkulturella, intermediala samt översättningsrelaterade perspektiv. Programmet har en internationell prägel genom samarbeten med partneruniversitet i olika länder. Studierna är nätbaserade och du erbjuds en stimulerande och interaktiv online miljö med synkrona seminarier som möjliggör att du kan befinna dig på valfri ort.
Utbildningens innehåll
Programmet består av obligatoriska, valbara och valfria kurser och kan läsas med en allmän ingång eller med inriktning mot engelska, franska eller tyska. Programmet börjar varje hösttermin och består av fyra terminer av heltidsstudier. Som student läser du vanligtvis fyra 7,5 hp kurser per termin med ett avslutande masterexamensarbete av 30 hp i den sista terminen som skrivs på franska. Programmet erbjuds också som deltid och då består det av åtta terminer med 15 hp per termin.
Under programmets första termin av heltidstudier får du en övergripande introduktion till forskningsfältet interkulturella litteraturstudier, dess metoder, teorier och teman. Detta kombineras med en praktiskt inriktad kurs i akademiskt skrivande. I de valbara kurserna under det första året belyses begrepp som världslitteratur, migration och genus. Under den tredje terminen fördjupas den teoretiska kompetensen med fokus på forskningsmetodik och du kommer att påbörja kartläggandet av det forskningsfält som du sedan under fjärde terminen kommer att skriva ditt examensarbete om.
År 1
Termin 1
- Interkulturella litteraturstudier: Akademiskt skrivande (7.5 hp)
- Introduktion till interkulturella litteraturstudier (7.5 hp)
- Franskspråkig litteraturkritik (7.5 hp)
- Franskspråkig chanson i original och översättning (7.5 hp)
Termin 2
- Interkulturella litteraturstudier: Litteratur och genus – teori och kritik (7.5 hp)
- Migrationslitteratur i dåtid och nutid (7.5 hp)
- Den fransktalande världen: litteratur, kultur och översättning (7.5 hp)
- Valbar eller valfri kurs inom franskspråkig litteratur (7.5 hp)
År 2
Termin 3
Du kommer att kunna designa ditt eget forskningsområde genom att välja valbara och valfria litteraturvetenskapligt inriktade kurser (30 hp). Se listan nedan för valbara kurser.
Termin 4
- Interkulturella litteraturstudier: masterexamensarbete med inriktning franska (30 hp)
Valbar kurs i franskspråkig litteratur år 1
Valbara kurser för år 2
Hösttermin (om annars står det ges kursen på engelska)
- Världslitteraturer: Asien och Europa (7.5 hp)
- Världslitteraturer: Nord- och Sydamerika (7.5 hp)
- Interkulturella litteraturstudier: Skönlitteratur på originalspråk (7.5 hp)
- Interkulturella litteraturstudier: Översättningsprojekt (7.5 hp)
- Konflikt och kreativitet i engelskspråkig litteratur (7.5 hp)
- Migration, klimat och ångest i engelskspråkig litteratur (7.5 hp)
- Den fransktalande världen: litteratur, kultur och översättning (7.5 hp) (på franska)
- Tyska: intertextualitet och intermedialitet i teori och praktik (7.5 hp) (på tyska)
- Tyska: modern kvinnolitteratur (7.5 hp) (på tyska)
- Interkulturella litteraturstudier: Teori och metod - Högskolan Dalarna (7,5 hp)
Vårtermin (om annars står det ges kursen på engelska)
- Interkulturella litteraturstudier: litteratur och politik i det samtida Afrika (7.5 hp)
- Världslitteratur på engelska (7.5 hp)
- Litteratur, censur och cancelkultur på engelska (7.5 hp)
- Tyska: former och villkor för dramer och prosatexter (7.5 hp) (på tyska)
- Interkulturella litteraturstudier: magisterexamensarbete (15 hp)
Kontakt med arbetslivet
Programmet erbjuder möjlighet att genomföra praktik som ligger till grund för utökad akademisk specialisering såväl som skapande av ett professionellt nätverk.
Studera utomlands
Under utbildningen har du möjlighet att studera kurser utomlands genom Högskolans Erasmusavtal eller andra partneruniversitet.
Vad blir du efter utbildningen?
De förmågor och färdigheter inom språk och interkulturalitet som du tillägnar dig inom programmet är kompetenser som efterfrågas på en alltmer internationell arbetsmarknad inom olika yrkesområden såsom undervisning, förlagsarbete, översättning, redaktörsarbete, kulturförmedling, public relations och content management. Du kommer också att genom läsning och diskussion av litterära och teoretiska texter från olika kontinenter bygga upp din förmåga att diskutera, analysera och sammanfatta komplexa idéer, en färdighet som efterfrågas inom många sektorer på arbetsmarknaden.
Examen
Filosofie masterexamen, Huvudområde: Interkulturella litteraturstudier (Degree of Master of Arts (120 credits), main Field of Study: Intercultural Literature Studies
Vid studier i enlighet med en specifik inriktning:
Filosofie masterexamen, Huvudområde: Interkulturella litteraturstudier, Inriktning (Degree of Master of Arts (120 credits), Main Field of Study: Intercultural Literature Studies, Specialization
Studera vidare
En Masterexamen i interkulturella litteraturstudier förbereder dig för att fortsätta dina akademiska studier på doktorandnivå i Sverige eller utomlands. Genom den allmänna ingången kan du fördjupa dig inom interkulturella litteraturstudier. Med ditt val av inriktning kan du dessutom specialisera dig inom det ämne du fokuserat på.
Vad betyder forskning för min utbildning?
Flera av Högskolan Dalarnas lärare är forskare och även du som student kan arbeta nära forskare i flera forskningsprojekt. Vi bedriver forskning för att ta fram ny kunskap för att hitta nya lösningar på stora samhällsproblem. Denna kunskap förs sedan vidare ut i utbildningarna för att se till att utbildningarna håller hög kvalitet.
Du kommer att ha möjlighet att delta i vår forskningsmiljö kring litteraturer i samhället. I forskningsmiljön har vi en dialog om relevant ny forskning och vi bjuder regelbundet in nationella och internationella gästföreläsare.