I en ny och ständigt växande marknad för rörlig bild lär du dig modern teknik där playtjänster och sociala medier har skapat nya visningsfönster och nya konsumtionsmönster. Detta samtidigt som en stor teknikomställning inom tv-produktion sker och som medger nya sätt att skapa Live-innehåll som sport, event och olika slags underhållningsformat som du får kunskap om under denna utbildning.
Medieproduktion för tv och sociala medier är en bred utbildning som kretsar kring content för rörlig bild. Dina färdigheter som du lär dig här har alltid en tillämpning i produktionsarbete men utbildningen vilar på en gedigen vetenskaplig grund. Här finns lärare med både unika expertkunskaper från branschen och akademiska meriter. Utbildningen utgår från Högskolan Dalarnas Mediehus i Falun som är rustat med bland annat en inspelningsstudio för film- och tv-produktion, en välutrustad musikstudio, flera dedikerade klipprum, ljudlabb och en alldeles egen biograf. Här kan du som student utvecklas och finna din egen väg och allt eftersom specialisera dig inom tv-produktion, reklamproduktion, sport, nyheter, event eller underhållning. Det här är utbildningen för dig som vill lära dig det senaste om bildproduktionsteknik och vara med och skapa framtidens audiovisuella informationsspridning i ett transmedialt landskap där sociala medier och tv gradvis håller på att smälta ihop i och med att mediekonsumtionen blir mer och mer interaktiv.
Utbildningens innehåll
I utbildningen lär du dig hur kamera, mikrofon, IP-nätverk, dator och appar samverkar för att generera content för rörlig bild. Du lär dig också ett producentperspektiv och du får möjlighet att konceptutveckla tv-format, nyheter, reklam- och informationskampanjer i produktionsteam. Detta innefattar praktiskt ljud- och bildarbete med professionella produktionsverktyg. Du studerar också perceptions- och kommunikationsteorier och designmetodik. Du kommer att använda både dina teoretiska och praktiska kunskaper i ett examensprojekt och skriva ett kandidatexamensarbete som resulterar i en fil.kand. Under studietiden samarbetar du med studenter vid Högskolan Dalarnas övriga medieproduktionsprogram, vilket stärker din förmåga att nätverka och bidra till kreativa processer.
Vi jobbar i nära samarbete med externa beställare och forskningspartners. Med denna breda erfarenhet och kunskap i ryggen erbjuds du som student i slutet av utbildningen att ytterligare utveckla det du brinner för under en 10 veckor lång praktikperiod.
Programmets kurser
År 1
- Introduktion till medieproduktion 15hp
- Konceptutveckling 15hp
- Producentperspektiv 15hp
- Audiovisuella perspektiv 7,5hp
- Vetenskaplig uppsats på grundnivå 7,5hp
År 2
- Tv-produktion och nyhetsmedier 7,5hp
- Flerkameraproduktion 15hp
- Medieproduktion för beställare 7,5hp
- Medier och samhälle 7,5hp
- Entreprenörskap för medieproducenter 7,5hp
- Medieproduktion som projektarbete 15hp
År 3
- Alternativa gestaltningsformer 7,5hp
- Vetenskapsteori & metod 7,5hp
- Kandidatexamensarbete i medieproduktion 15hp
- Exponeringsprojekt 15hp
- Verksamhetsförlagd utbildning 15hp
Kontakt med arbetslivet
Vi samarbetar med TV4 och SVT, främst genom kontakter om praktikplatser, men även i forskningsprojekt. Vi jobbar också med skarpa projekt med olika samproduktionspartners, till exempel Fritidsbanken, Tobias registret, Alzheimerfonden, Räddningstjänsten Dala Mitt, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska skidförbundet, Region Dalarna/Gävleborg, Försvarsmakten, Arctic Paper, Vitamin Well, Socialstyrelsen, Coompanion, Falu Kommun, Visit Dalarna, 2047 Science Center, UNF, Hands Up Luke, RFSL Dalarna, Playground Squad, Tjejjouren Dalia, Tobiasregistret, Hermine Hold, Sjuksköterskeutbildningen Högskolan Dalarna, Kvinnojouren Borlänge, United Power, Musikcenter Borlänge, Dalecarlia Hotel & Spa, Logforce, kommunikationsavdelningen Högskolan Dalarna, med flera.
Studera utomlands
Studenter vid Högskolan Dalarna kan ansöka om att få studera vid något av de lärosäten utomlands som vi har tecknat utbytesavtal med. Studierna är avgiftsfria. Erasmus+ praktik ger dig chansen att få internationell arbetslivserfarenhet under dina studier. Förutom en unik chans att uppleva en annan kultur ger en sådan praktik dig en stark fördel på arbetsmarknaden.
Vad blir du efter utbildningen?
I framtiden kan du exempelvis arbeta som contentproducer, bildproducent, redigerare, TOM/teknikansvarig inom flerkameraproduktion/tv-produktion, ljudtekniker/ljudmix, animatör, filmproducent och fotograf.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Arbetsmarknaden för de som utvecklar och skapar content för tv och sociala medier är väldigt dynamisk och föränderlig. Därför tror vi att en bred utbildning kan vara bättre än en smal där man nischar sig för tidigt. I branschen är projektanställningar och/eller frilansavtal vanliga och fasta anställningar mindre vanliga. Generellt sett är det en stor konkurrensfördel att kunna specifika bildproduktionsmetoder och de tekniska aspekterna som tekniker inom tv-produktion, animatör, virtual set designer, AI- prompter, ljudtekniker/ljudmixare med mera.
Examen/Studera vidare
Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Medieproduktion.
För den som efter examen är intresserad av vidare och ytterligare fördjupad utbildning erbjuder Högskolan Dalarna Magisterprogrammet Audiovisuella studier, som förbereder både för fortsatt verksamhet inom medieindustrin och för fortsatta forskarstudier.