Utbildningen bedrivs på Mediehuset i Falun, en unik byggnad rustad med bland annat en förstklassig musikproduktionsstudio, ljudlabb, en film- och tv-studio, klipprum samt ett lyssningsrum för immersivt ljud och en biograf.
Här bedriver vi en utbildningsverksamhet som dels omfattar teoretiska studier av audiovisuella mediers betydelse i dagens samhälle och produktionsarbete inom medieproduktion.
Du möter lärare och forskare med mångårig erfarenhet inom ljud- och musikbranschens olika delar som hjälper dig att utveckla dig inom dina intresseområden.
Utbildningens innehåll
På detta program arbetar vi med kreativt produktionsarbete i alla dess former. I utbildningen får du en blandning av teori och praktik i undervisningen, där det ena ständigt kopplas till och förstärker det andra. Det vetenskapliga förhållningssättet gör att du inte bara lär dig att arbeta med hur en produktion görs bra, utan även att förstå varför. Detta är något som går som en röd tråd genom alla kurser på programmet.
Under första året lär du dig arbeta med produktion i vår musikstudio och att ljudmixa för olika format (stereo, 5.1-surround, Dolby Atmos, etc.). I detta ingår även undervisning och uppgifter kring produktionsarbetets olika verktyg så som mikrfoner, mixerbord och liknande, samt grundläggande kurser kring akustik och psykoakustik. Du får även en grundläggande utbildning i de delar av medieproduktion som ligger utanför ljud- och musik, som exempelvis kamerahantering och filmklippning.
Under andra året lär du dig om musikskapande och komposition. Du får också lära dig om liveljud för olika sammanhang så som musikscenen, event och tv. Här finns även kurser i projekthantering och entréprenörskap. Du får även en djupare förståelse kring ljuddesign och ljudberättande till film.
Delar av utbildningen läser du tillsammans med studenter från andra delar av medieproduktionsområdet. Detta ger dig som student en möjlighet att bredda dina kunskaper samt att skapa kontaktytor med andra blivande medieproducenter, värdefulla för din framtida karriär inom mediebranschen.
Under sista året genom att göra ett examensarbete där du får möjlighet att fördjupa dig inom ett område, gärna kopplat till produktion av något slag. Avslutningsvis genomför du en tio veckor lång praktik.
Programmets kurser
År 1
- Introduktion till medieproduktion (15 hp)
- Musikproduktion i studio (15 hp)
- Audioteknologi och -teori (15 hp)
- Audiovisuella perspektiv (7,5 hp)
- Vetenskaplig uppsats på grundnivå (7,5 hp)
År 2
- Liveljud (7,5 hp)
- Medier och samhälle (7,5 hp)
- Komposition och musikskapande (15 hp)
- Ljudnarration (7,5 hp)
- Entreprenörskap för medieproducenter (7,5 hp)
- Medieproduktion som projektarbete (15 hp)
År 3
- Alternativa gestaltningsformer (7,5 hp)
- Vetenskapsteori & metod (7,5 hp)
- Kandidatexamensarbete i medieproduktion (15 hp)
- Exponeringsprojekt (15 hp)
- Verksamhetsförlagd utbildning (15 hp)
Kontakt med arbetslivet
Den sista terminen på utbildningen har du som student en tio veckor lång praktikperiod. Under utbildningen förkommer också kontakt med arbetslivet inom mediebranschen i stort, framför allt genom gästföreläsare.
Vad blir du efter utbildningen?
Studenter som tidigare studerat ljud- och musikproduktion på Högskolan Dalarna arbetar inom olika områden i branschen som exempelvis:
- Musikproducent
- Ljudtekniker inom livescen, event och teater
- Ljuddesigner
- Lärare inom medieproduktion
- Inspelningstekniker
- Ljudmixare för film och tv, interaktiva medier och webb
- Produktionstekniker inom radio, på produktionsbolag och liknande.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Mediebranschen är brokig, snabbt föränderlig och i konstant utveckling. Anställningar finns men är ofta få vilket i regel kräver eget företagande. Utbildningen förbereder dig för detta genom kurser i entreprenörskap och projekthantering direkt kopplat till branschen.
Examen
Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Medieproduktion.
Studera vidare
För den som efter examen är intresserad av vidare och ytterligare fördjupad utbildning erbjuds Magisterprogrammet Audiovisuella studier, som förbereder både för fortsatt verksamhet inom medieindustrin och för fortsatta forskarstudier.