Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper.
Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas:
Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper
och färdigheter, utveckla förmåga att:
Kunskap och förståelse
För kandidatexamen skall studenten:
Färdighet och förmåga
För kandidatexamen skall studenten:
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För kandidatexamen skall studenten:
Självständigt arbete (examensarbete)
För kandidatexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen.
För kandidatexamen i samhällsbyggnadsteknik ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kurserna i Bygg- och samhällsplanerarprogrammet behandlar urbana och rurala utvecklingsprocesser utifrån människors behov, resurseffektivitet och hållbar utveckling. En viktig del av utbildningen är grundläggande byggteknik för förståelse av byggnaders och anläggningars uppförande och funktion. En annan viktig del rör de lagar och förordningar som styr byggande och samhällsplanering från det enskilda byggnadsverket till övergripande styrmedel för samhällsutveckling. I programmet studeras också gestaltning och planering av den byggda miljön från byggnad till stadsbyggnad och regional planering, och de digitala verktyg som används för att hantera samhällsplaneringens komplexa informationsmängder såsom GIS (geografiska informationssystem), som t ex kan användas för att visualisera och åskådliggöra dessa för en bred allmänhet.
Utbildningen ger möjlighet till arbete inom många olika områden inom byggande och samhällsplanering. Myndighetsutövning på kommunal och regional nivå är ett område. Andra möjliga områden är planeringsarbete på fastighetsförvaltande företag eller på bygg- och fastighetsutveckling inom konsultsektorn.
Under programmets första år behandlas grunden för byggteknik och samhällsplanering genom kurser som Projektmetodik, Matematik för samhällsplanerare, Fysisk planering samt grundläggande kurser i byggteknik, hållbar utveckling och arkitektur. År ett avslutas med den projektbaserade kursen Byggprojekt småhus som knyter ihop flertalet av kurserna i årskurs ett.
Utbildningens andra år inleds med kursen Byggplanering där byggprocessens olika skeden från kravspecifikation till färdig byggnad, med tillhörande handlingar och aktörer studeras. Kursen Form och gestaltning bygger vidare på kursen Arkitektur och byggande. Under andra året introduceras också kulturgeografiska perspektiv på samhällsbyggande samt tillämpning av vetenskapliga metoder och digitala verktyg.
Med tidigare kurser som utgångspunkt görs under programmets tredje år fördjupningar inom stadsbyggnad och regional planering. Kursen Planeringsprojekt innehåller tillämpningar på fysisk planering kopplad till kommunal eller regional verksamhet i regionen. Samhällsekonomi är en kurs i grunderna för samhällets styrning, ekonomi och hushållning med knappa resurser. Utbildningen avslutas med ett Examensarbete på 15 högskolepoäng där programmets utbildningsmoment tillämpas.
Samtliga kurser i Samhällsbyggnadsteknik ingår i huvudområdet.
Årskurs 1
Projektmetodik, 5 hp
Byggmaterial, 5 hp
Arkitektur och byggande, 5 hp (Samhällsbyggnadsteknik)
Bygg-CAD, 5 hp
Hållbar utveckling, 5 hp (Samhällsbyggnadsteknik)
Fysisk planering, 5 hp (Samhällsbyggnadsteknik)
Byggfysik, 7,5 hp
Byggprojekt småhus, 15 hp
Matematik för bygg- och samhällsplanerare, 7,5 hp
Årskurs 2
Byggplanering, 7,5 hp
Matematisk statistik för bygg- och samhällsplanerare, 7,5 hp
Byggprojektering, 7,5 hp
Form och gestaltning, 7,5 hp (Samhällsbyggnadsteknik)
IT och samhällsplanering, 7,5 hp
Befolkning och sociala perspektiv, 7,5 hp
Vetenskaplig metod, 7,5 hp (Samhällsbyggnadsteknik)
GIS, 7,5 hp (Samhällsbyggnadsteknik)
Årskurs 3
Transportplanering, 7,5 hp (Samhällsbyggnadsteknik)
Byggd miljö, 7,5 hp (Samhällsbyggnadsteknik)
Regional planering, 7,5 hp (Samhällsbyggnadsteknik)
Planeringsprojekt, 7,5 hp (Samhällsbyggnadsteknik)
Stadsbyggnad, 7,5 hp (Samhällsbyggnadsteknik)
Samhällsekonomi, 7,5 hp (Samhällsbyggnadsteknik)
Examensarbete för kandidatexamen i Samhällsbyggnadsteknik, 15 hp (Samhällsbyggnadsteknik)
For a degree in Civil Planning and Construction the student shall:
Knowledge and understanding
Competence and skills
Judgement and approach