Lärandemål
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:
- visa fördjupade kunskaper om och kritiskt förhållningssätt till politiska, sociala och ekonomiska förhållanden i Afrika med särskild hänsyn till samspelet mellan religion och politik under 1800- och 1900-talen
- förklara olika religioners framväxt, roll och betydelse i olika afrikanska samhällen utifrån ett mångvetenskapligt perspektiv och med utnyttjande av relevant teoribildning.
Innehåll
Studenten genomför ett fördjupat studium av ett urval av Afrikas religioner. Kristendomens olika riktningar liksom islam och grunddragen i afrikansk och icke-västerländsk religion studeras i förhållande till de ekonomiska, politiska och sociala miljöer där de uppstått och förekommer. Viktiga frågor handlar om hur religioner kan påverka olika samhällens politiska utveckling, hur religionsmöten och religionskonflikter uppstår och kan hanteras samt vilken roll religion spelar i organiserandet av det sociala, ekonomiska och politiska livet. Kursen behandlar även interaktionen mellan mer etablerade religioner och nya religiösa system och rörelser.
Examinationsformer
Examination sker fortlöpande genom aktivt deltagande vid seminarier, vid presentationer av aktuella forskningsresultat samt genom inlämnandet av ett skriftligt arbete.
Arbetsformer
Undervisningen bedrivs genom föreläsningar och seminarier. Mångvetenskapliga perspektiv och metoder används för att beskriva och analysera relationen mellan religion och politik i afrikanska samhällen. Studenten arbetar med en s.k. processkrivning. All undervisning sker på engelska.
Betyg
Som betygsskala används A–F.
Förkunskapskrav
- Filosofie kandidatexamen 180 hp inom humaniora, samhällsvetenskap eller utbildningsvetenskap samt Engelska 6
Övrigt
Ersätter AS3003.