Kursplan

Audiovisuella studier : Kunskapsproduktion och gestaltning

Kurskod
AU3002
Poäng
15 högskolepoäng
Nivå
Avancerad nivå 1
Institution
Institutionen för kultur och samhälle
Ämnestillhörighet
Bildproduktion (BPO)
Ämnesgrupp
Medieproduktion
Utbildningsområde
Mediaområdet, 100%
Kursen kan ingå i följande huvudområde(n)
Audiovisuella studier1
Fördjupningsbeteckning för respektive huvudområde
1A1N
Fastställd
Fastställd i nämnden för Institutionen för kultur och samhälle 2012-06-21.
Kursplanen gäller fr.o.m. 2012-06-21.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • visa fördjupade kunskaper om audiovisuell gestaltning och om de olika kulturella och samhälleliga sammanhang där ljud och bild samverkar samt, på ett reflekterat sätt kunna anaysera och problematisera detta kunskapsstoff
  • kritiskt värdera och kommunicera det audiovisuella områdets begreppsvärld, samt kunna relatera dessa begrepp till audiovisuell produktion
  • självständigt urskilja och diskutera audiovisuella framställningars betydelse för indentitetsskapande processer ur både individ- och grupperspektiv
  • omsätta analytiska perspektiv i en audiovisuell gestaltande form.

Innehåll

Kursen ger de studerande en introduktion till ämnet Audiovisuella studier med en bred konst-/musikhistorisk, ljud/bildteknisk samt produktionskulturell orientering i audiovisuella konstformer och medier. Begreppet "audiovisuell" problematiseras utifrån relationen mellan ljud och bild i olika kontexter. Såväl kända former som television, film, spel etc. som olika konstnärliga och kommunikativa konst- och medieformer diskuteras, där det auditiva och visuella är viktiga inslag. Andra centrala aspekter är interaktiva, interartiella, intermediala, multimodala, estetiska eller teknologiska samspel. Teoretiska perspektiv från såväl humanistiska och samhällsvetenskapliga som konstnärliga och tekniska discipliner presenteras, diskuteras och utforskas: med audiovisualitet i centrum. Kursen erbjuder den studerande möjlighet till viss tematisk specialisering med valbara inslag i utbildningen.

Examinationsformer

Kursen examineras dels genom redovisandet av en omarbetande audiovisuell gestaltning som granskas vid ett seminarium, dels genom en hemtentamen (essä) som behandlar gestaltningen i relation till kursinnehållet (föreläsningar, kurslitteratur och seminarier).

Arbetsformer

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier runt såväl litteratur som audiovisuella objekt, samt laborationer.

Betyg

Som betygsskala används U–G.

Betygsrapportering:
Moment 1 - Audiovisuell gestaltning med examinerande seminarium (5hp)
Moment 2 - Hemtentamen (essä) (10hp)

Förkunskapskrav

  • Kandidatexamen från något medie- eller kulturinriktat ämne, område eller utbildningsprogram, samt dokumenterad meritering av erfarenhet från audiovisuella produktionsverktyg.

Övrigt

Studenten förväntas inrikta sina studier på kursen i samklang med den dokumenterade meritering av erfarenhet med audiovisuella produktionsverktyg som studenten uppvisar för att bli antagen till kursen. Användande av mer avancerade produktionsverktyg än man är kvalificerad för kommer således att nekas.