Lärandemål
Efter avslutad kurs ska doktoranden kunna:
Kunskap och förståelse
• Visa förmåga att formulera frågor som lämpar sig för ett systematiskt sökande av vetenskaplig litteratur inom det specifika området.
Färdighet och förmåga
• Visa förståelse för sökmetodik för att hitta relevant litteratur.
• Visa förmåga att extrahera relevant information från vetenskaplig litteratur inom området.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
• Visa ett kritiskt förhållningssätt vid utvärdering och tolkning av den vetenskapliga litteraturen i form av bedömning av metodens berättigande och eventuella brister i förhållande till studiens syfte och dess slutsatser.
Innehåll
Den andra delen kan valfritt användas för att ge en forskningsbakgrund för licentiatuppsatsen eller kappan eller för att formulera forskningsfrågor.
Introduktion ges till litteratursökningstekniker och metodik för att kritiskt bedöma vetenskapliga artiklar. Kursen ger färdigheter genom egen träning i att söka relevant vetenskaplig litteratur till avhandlingen. De viktigaste metoderna och källorna för att söka efter publicerat och opublicerat material kommer att behandlas och principerna för systematisk databassökning kommer att introduceras. Kunskaperna inhämtas under handledning och i kontakter med universitetets bibliotek.
Examinationsformer
Skriftlig hemuppgift 1 (2,5 hp)
En litteratursyntes som utgör bakgrund och kunskapsbas för forskningsfrågorna i de första delarna av licentiatuppsatsen/doktorsavhandlingen. Betyg: Underkänd (U)/Godkänd (G)
Skriftlig hemuppgift 2 (2,5 hp)
En litteratursyntes som kan användas i ramrapporten för en licentiatuppsats eller doktorsavhandling. Betyg: Underkänd (U)/Godkänd (G)
Arbetsformer
Betyg
Som betygsskala används U–G.
Förkunskapskrav
- För att antas till kursen krävs att doktoranden är antagen i forskarutbildningsämnet Energisystem i byggd miljö eller har ett relevant avhandlingsämne vid Högskolan Dalarna eller annat lärosäte. Doktorand som inte är antagen vid någon av Högskolas forskarutbildningar antas i mån av plats.