Lärandemål
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
- redogöra för människans energi- och näringsbehov
- redogöra för och kritisk granska olika kostmönsters inverkan på fysisk aktivitet och hälsa
- identifiera orsaker, risker och konsekvenser av relativ energibrist bland idrottare (REI)
- beskriva, analysera och diskutera olika förebyggande åtgärder mot fetma och REI
- tolka och analysera resultat från en kost- och aktivitetsregistrering och ge kostrekommendationer till människor med olika behov
- identifiera och problematisera utmaningar med en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar kosthållning.
Innehåll
I kursen studeras människans energi- och näringsbehov
utifrån makronutrienterna och de mest centrala mikronutrienternas funktion och
omsättning. Vidare behandlas relativ energibrist bland idrottare (REI) och dess
konsekvenser på hälsa och prestation. I kursen studeras och diskuteras också
hur olika kostmönster inverkar på människokroppen, samt förebyggande åtgärder
mot fetma och REI. Dessutom studeras rekommendationer för energi- och näringsintag beroende
på fysisk aktivitetsnivå. Slutligen identifieras och problematiseras utmaningar
med en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar kosthållning.
Examinationsformer
Muntlig redovisning och skriftliga inlämningsuppgifter.
Arbetsformer
Föreläsningar och workshops.
Betyg
Som betygsskala används U–VG.
Betygsrapportering:
Modul 1: Muntlig redovisning och skriftliga inlämningsuppgifter - 7,5 hp
Förkunskapskrav
- Tillämpad anatomi och idrottsfysiologi, 15 hp
Övrigt
Kursen ingår i Idrottstränarprogrammet - prestation och hälsa, 180 hp.
Denna kurs motsvarar kursen IH1132 Tränarskap 5 - Näringslära.