Mål
Kunskap och förståelse
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- redogöra för centrala begrepp inom området produktionsteknik omfattande områdena gjutning, formande bearbetning, klippande bearbetning, spånskärande bearbetning, metoder för bearbetning av komplexa geometrier samt metoder för att åstadkomma fina och funktionella ytor.
- redogöra för vanligt förekommande verktygsmaterial inom området skärande bearbetning.
- redogöra för interaktionen mellan arbetsmaterial och verktyg i skärzonen och de mekaniska påkänningarna på skäreggen i samband med skärande bearbetning.
Färdighet och förmåga
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- redogöra för och diskutera för- och nackdelar hos de olika produktionstekniska bearbetningsmetoderna.
- bereda en produkt för skärande tillverkning, dvs välja operation(er), skärparametrar, verktyg, skärvätska, etc.
- uppskatta skärkrafter och effektbehov i samband med skärande bearbetning.
- uppskatta hur skärdata påverkar förslitningen hos verktyget och hur denna förslitning påverkar skärkrafter, spånbildning och ytfinhet (ytkvalitet).
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- analysera effekten av de olika bearbetningsstegen i processkedjan ur ett tekniskt, ekonomiskt och hållbarhetsperspektiv.
- diskutera och reflektera över val av skärparametrar för att uppnå hög bearbetningsekonomi och kvalitet inom området skärande bearbetning.
Innehåll
Kursen behandlar de vanligaste verkstadstekniska bearbetningsmetoderna ur ett produktionstekniskt perspektiv, dvs den produktionskedja som förädlar ett halvfabrikat till en nästan färdig produkt. Exempel på tillverkningstekniker som studeras är formande bearbetning, klippande bearbetning, spånskärande bearbetning, metoder för bearbetning av komplexa geometrier samt metoder för att åstadkomma fina och funktionella ytor. För de spånskärande bearbetningsmetoderna, vilka utgör en större del av kursen, behandlas interaktionen mellan arbetsmaterial och verktyg och de mekaniska påkänningarna på skäreggen som uppkommer i skärzonen. Avslutningsvis behandlar kursen potentiella hållbarhetsvinster för de behandlade tillverkningsteknikerna.
Examinationsformer
- Salstentamen
- Laborationer
Betyg
Som betygsskala på hel kurs används U, 3, 4, 5.
Salstentamen styr slutbetyget på kursen.
Betyg rapporteras enligt följande:
- Salstentamen - 5 hp | U, 3, 4, 5
- Laboration 1 Bearbetning - 1,5 hp | U–G
- Laboration 2 Ytintegritet och ytfinhet - 1 hp | U–G
Behörighet
- Introduktion till produktionsteknik, 7,5 hp
Övrigt
Undervisning på engelska kan förekomma.
Kursen kan inte ingå i en examen tillsammans med andra kurser med motsvarande innehåll.
Om studenten har ett beslut/rekommendation om riktat pedagogiskt stöd från Högskolan Dalarna på grund av funktionsnedsättning, har examinator rätt att anpassa examinationen. Examinator avgör utifrån kursplanens mål om examinationen kan anpassas i enlighet med beslutet/rekommendationen.