Mål
Under kursen ska studenten utveckla grundläggande kunskaper, färdigheter och förmågor för att kunna hantera juridiska frågeställningar som aktualiseras i samband med utveckling och användning av modern informationsteknik (IT), samhällets digitalisering och digitala miljöer.
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- redogöra för den svenska och europeiska rättsordningen samt juridisk metod
- beskriva relevanta IT-rättsliga regler
- identifiera IT-rättsliga frågeställningar och problem
- tillämpa relevanta rättskällor för att lösa IT-rättsliga problem
- ta ställning till de värderingar som ligger till grund för IT-rättens område.
Innehåll
Kursen behandlar svensk och europeisk IT-rätt och rättsliga frågor som är av betydelse i samband med utveckling och användning av modern informationsteknik (IT), samhällets digitalisering och digitala miljöer. Kursen består av olika tematiska delar som är strukturerade utifrån lagar och regler som avser behandling av personuppgifter, upphovsrätt, informationssamhällets tjänster, yttrandefrihet och ansvar, data och artificiell intelligens samt e-handel. Under kursen ges även en generell introduktion till juridiken samt den svenska och den europeiska rättsordningen. Kursens fokus ligger på den kommersiella IT-rätten som studeras från ett praktiskt perspektiv, dvs. med hänsyn till den senaste utvecklingen och relevanta fenomen från praktiken.
Examinationsformer
- Inlämningsuppgifter
- Onlinetentamen
Betyg
Som betygsskala på hel kurs används U–VG.
I samband med ”inlämningsuppgifter” används enbart betygsskalan U-G. För att få betyget VG krävs VG på ”onlinetentamen”.
Betyg rapporteras enligt följande:
- Onlinetentamen - 2,5 hp | U–VG
- Inlämningsuppgifter - 5 hp | U–G
Behörighet
- Grundläggande behörighet
Övrigt
Kursen överlappar med RV1054.
Kursen kan inte ingå i en examen tillsammans med andra kurser med motsvarande innehåll.
Om studenten har ett beslut/rekommendation om riktat pedagogiskt stöd från Högskolan Dalarna på grund av funktionsnedsättning, har examinator rätt att anpassa examinationen. Examinator avgör utifrån kursplanens mål om examinationen kan anpassas i enlighet med beslutet/rekommendationen.