Mål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- redogöra för centrala teoretiska sociologiska begrepp och hur de kan kopplas till och tillämpas på frågor om digitalisering och samhällsförändring
- redogöra för grundläggande kunskaper om hur internet, sociala medier och digitalisering har analyserats inom sociologin
- självständigt problematisera och kritiskt förhålla sig till de centrala begreppen inom området
- diskutera grundläggande kunskaper om, och självständigt kunna redogöra för, sociologisk forskning knuten till frågor om förhållandet mellan digitala medier, samhällsförändring och makt.
Innehåll
Kursen behandlar grundläggande sociologiska frågor med inriktning mot digital sociologi. Under kursens gång behandlas en uppsättning tematiska områden som relaterar till makt och digitalisering som samhällsförändringsprocess.
Kursen introducerar ett sociologiskt perspektiv på frågor om digitalisering och samhällsförändring, med särskilt fokus på digitala mediers samhälleliga och kulturella roll och effekter.
Examinationsformer
- Aktivt deltagande i seminarier
- Skriftliga inlämningsuppgifter
Betyg
Som betygsskala på hel kurs används U–VG.
Betyg rapporteras enligt följande:
- Digitalisering och samhälle - 7,5 hp | U–VG
Behörighet
- Grundläggande behörighet
Övrigt
Kursen kan inte ingå i en examen tillsammans med andra kurser med motsvarande innehåll.
Om studenten har ett beslut/rekommendation om riktat pedagogiskt stöd från Högskolan Dalarna på grund av funktionsnedsättning, har examinator rätt att anpassa examinationen. Examinator avgör utifrån kursplanens mål om examinationen kan anpassas i enlighet med beslutet/rekommendationen.