Mål
Det övergripande målet är att studenten tillägnar sig färdigheter att konstruera avancerade ekonometriska modeller med hjälp av ekonomisk teori, data och ekonometrisk mjukvara. Studenterna ska efter genomgången kurs kunna:
- Härleda estimatorer som vanlig och viktad minsta kvadrat, moment och maximum likelihood. (1)
- Välja mellan alternativa modellspecifikationer baserad på lämpliga statistiska tester. (2)
- Identifiera endogenitetsproblem och möjliga lösningar. (3)
- Förklara och tolka modeller som Logit, Probit och Tobit. (4)
- Förklara och tolka uni- och multivariata tidsseriemodeller. (5)
- Förklara och tolka grundläggande paneldata modeller. (6)
- Motivera tillämpning av en särskild ekonomterisk modell. (7)
- Estimera och tolka modeller som linjär regression, Logit, Probit, Tobit, ARMA, Fixed och Random effects paneldata modeller. (8)
- Tillgodogöra sig vetenskapliga artiklar som använder ekonometriska metoder.(9)
- Tillämpa ekonometriska metoder samt rapportera och presentera resultaten på ett strukturerat och språkligt korrekt sätt. (10)
Innehåll
Examinationsformer
Kursen examineras med en skriftlig salstentamen, motsvarande 6 hp (U-VG) och en projektrapport, motsvarande 1.5 hp (U-G). Den skriftliga tentamen examinerar lärandemål 1 till 6 medan projektrapporten examinerar huvudsakligen lärandemål 7 till 10. För att få godkänd krävs minst betyget G på både tentamen och projektrapporten. Projektrapporten ska följa de instruktioner som ska tillämpas för rapportskrivning och är tillgänglig på kursens hemsida på Fronter.
Arbetsformer
Kursen består av föreläsningar, datorövningar och inlämningsuppgift. Föreläsningar består av teorigenomgång medan datorövningar handlar om praktiska tillämpningar. Studenterna får också genomföra ett projektarbete som innebär tillämpning av ekonometriska metoder och rapportering av resultat.
Betyg
Som betygsskala används U–VG.
Förkunskapskrav
- Ekonometri, introduktion 7,5 hp samt Mikroekonomi grundnivå 7,5 hp
Övrigt
Maximalt fem tentamenstillfällen.
Ersätter NA3002.