Lärandemål
Kursens övergripande mål är att den studerande utvecklar kunskaper om barns rörelseutveckling och musikaliska utveckling för att kunna skapa lärandesituationer i olika miljöer, där kropp och sinnen engageras i rörelse, lek, dans, sång och musik utifrån läroplanens pedagogiska utgångspunkter, mål och riktlinjer. Kursen syftar dessutom till att den studerande utvecklar ett övergripande hälsoperspektiv på barns utveckling och lärande.
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna
- visa grundläggande förståelse för innebörden av hälsa ur såväl ett salutogent som ett patogent perspektiv
- visa kunskaper om teorier om barns rörelseutveckling
- visa kunskaper om teorier om barns musikaliska utveckling
- visa förståelse för rörelsens och musikens betydelse för barns fysiska, psykiska och sociala utveckling och lärande
- reflektera över barns rörelseutveckling och musikaliska utveckling ur ett interkulturellt och internationellt perspektiv
- visa grundläggande färdigheter i rörelse för att kunna leda rörelseaktiviteter med barn i förskolan
- visa grundläggande färdigheter i musik för att kunna leda musicerande aktiviteter i form av sång, spel på ackordinstrument och dans inom förskolan
- använda digitala verktyg för att utveckla pedagogisk verksamhet som bygger på rytm, musik och rörelse
- skapa lärandesituationer i rörelse och musik ur såväl ett delaktighetsperspektiv som ett inkluderingsperspektiv.
Delkurser
Innehåll
Delkurser
I delkursen studeras teorier om barns motoriska och musikaliska utveckling. Rörelsens och musikens betydelse för barns utveckling, hälsa och välbefinnande belyses från såväl teoretiska som praktiska utgångspunkter. Hälsa i relation till både salutogena och patogena perspektiv diskuteras. Dessutom behandlas interkulturella och internationella perspektiv på barns rörelseutveckling och musikaliska utveckling. Olika metoder för observation och dokumentation prövas och analyseras.
I delkursen studeras och prövas rörelsens, musikens, dansens och lekens betydelse för lärande och utveckling. Möjligheter att i olika miljöer, under olika årstider såväl inomhus som utomhus, integrera rörelse och musik med pedagogisk verksamhet i allmänhet i förskolan utforskas. Vidare diskuteras betydelsen av ett delaktighetsperspektiv i en verksamhet som bygger på utforskande och kommunikation genom rörelse, musik, sång, dans och lek.
Examinationsformer
Delkurs 1
Examination sker muntligt och gestaltande vid seminarier, skriftligt genom inlämningsuppgifter samt genom en muntlig tentamen.
Delkurs 2
Examination sker muntligt och gestaltande vid seminarier samt skriftligt genom inlämningsuppgifter. Färdighetsmål i rörelse och musik examineras i praktiska redovisningar.
Arbetsformer
Arbetsformer är föreläsningar, obligatoriska seminarier, workshops, studiegruppsarbeten och fältuppgifter.
Betyg
Som betygsskala används U–VG.
Betyg rapporteras som:
- Barns rörelseutveckling och musikaliska utveckling, 6 hp. U - VG
- Barns lärande genom kropp och sinnen, 9 hp. U - VG
För att kunna uppnå betyget väl godkänd på hela kursen krävs VG i båda delkurserna.
Förkunskapskrav
- Utveckling och lärande i förskolan och förskoleklass, 15 hp
Övrigt
Delkurserna kan komma att läsas integrerat.
För nätbaserad kurs krävs att den studerande har möjlighet att kommunicera med ljud och bild via en dator eller motsvarande. Kursen innehåller två obligatoriska campusträffar om vardera två till tre dagar samt en till tre obligatoriska fältdagar vid en förskola eller förskoleklass.