Lärandemål
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
- återge en, av politisk filosofi och etik informerad, teoretisk bild av rättighetsspråket
- tillämpa ett urval av teoretiska distinktioner på den historiska och sociala utvecklingen av mänskliga rättigheter
- redogöra för, problematisera och diskutera huvuddragen i de mänskliga rättigheternas historiska utveckling
- beskriva, analysera, och kritiskt förhålla sig till samspelet mellan mänskliga rättigheter och lokala traditioner samt religioner i ett urval av historiska och nutida sammanhang
- beskriva och kritiskt granska utformningen av statliga och överstatliga institutioner som ansvarat och ansvarar för upprätthållandet av mänskliga rättigheter.
Innehåll
Mänskliga rättigheter har blivit ett dominerande ramverk för hur stater
och medborgare/individer bör agera i förhållande till varandra. Kursen behandlar de mänskliga rättigheternas historia och hur de idag kommer till uttryck, såväl som det bakomliggande rättighetsspråkets filosofiska grund och värden.
Examinationsformer
Examinationen sker genom förberett och aktivt deltagande i seminarier, muntliga presentationer och skriftliga inlämningsuppgifter.
Arbetsformer
Kursens arbetsformer är föreläsningar och obligatoriska seminarier. Undervisningsspråk är engelska.
Betyg
Som betygsskala används U–VG.
Förkunskapskrav
- 60 hp på grundnivå inom något av ämnena historia, religionsvetenskap, sociologi, statsvetenskap, internationella relationer och Engelska 6. Dispens beviljas från kravet på svenska för grundläggande behörighet
Övrigt
All undervisning är nätbaserad. Seminarier och föreläsningar är schemalagda på bestämda tider och seminarierna förutsätter interaktivt deltagande. Kursen kräver därför tillgång till dator, headset, webbkamera och internetuppkoppling, eller motsvarande funktionsenlig teknisk utrustning.
Ersätter RK2003.