Studiemedel och bostadsbidrag

Börjar du studera på Högskolan är du berättigad till studiemedel för att få ihop din ekonomi. Det består av en lånedel och en bidragsdel. Du kan själv välja om du vill ta både studielån och bidrag, eller enbart studiebidrag. Som student kan du även ha rätt till bostadsbidrag.

För att sammanfatta det består oftast studiemedlet av en bidragsdel och en lånedel. Hur mycket just du får i studiemedel beror på hur mycket du studerar – om du studerar på heltid eller deltid samt under hur lång tid. För att minska återbetalningsskulden kan man välja att endast ansöka om bidragsdelen och man kan också ansöka om lån i färre veckor än de man studerar.

Ansök om studiemedel

Du kan ansöka om studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Där kan du också läsa om vilka krav som gäller och vidare information om studiemedel – till exempel hur du lämnar in en studieförsäkran när du påbörjar dina studier, för att få studiemedel.

Anmäl ändringar

Om du byter utbildning eller om din inkomst ändras, är det viktigt att du anmäler ändringarna till CSN. Dessa ändringar kan påverka om du är vidare berättigad till studiemedel och hur mycket du kan få. Enligt lag är CSN skyldig att anmäla alla som misstänks för bidragsbrott. Därför är det viktigt att alltid anmäla ändringar i god tid för att slippa problem med ditt studiemedel. 

Bostadsbidrag

Är du mellan 18 och 29 år gammal kan du ha rätt att ansöka om bostadsbidrag från Försäkringskassan.

Studentrabatter

Som student finns det många erbjudandet och rabatter man får tillgång till, det gäller bara att känna till vart man ska leta. Kommunerna och näringslivet i Falun och Borlänge är väl medvetna om hur viktiga högskolestudenterna är och det märks inte minst genom de studentrabatter som finns på exempelvis skidåkning, simning, buss, fika, mat och den fria entrén till några av städernas krogar.

Läs mer om vilka studentrabatter du är berättigad till som student i Dalarna:

Kårens hemsida
Studentrabatter
Studentkort

Senast granskad:
Senast granskad: