Hej Alex! Vad tänker du om årets tema i musikhjälpen?
– Hej! Med tanke på de politiska krafterna som råder i världen just nu måste man ha två perspektiv i åtanke när det gäller rätten att överleva sin graviditet. Alla har rätt att överleva, oavsett om det är en önskad graviditet eller en graviditet man avslutar. Vi lever i år 2024 och mänskligheten har resurser för att göra det möjligt att minska mödradödligheten. Det är ett av FN:s globala mål, men dock är politisk makt, konflikter, miljökatastrofer, ekonomiska resurser, tillgång till material och kunskap mycket ogynnsamt fördelade och rådande världen över, vilket leder till att alla inte överlever sin graviditet. För att öka jämställdheten globalt är mödradödligheten en central fråga. I min roll som blivande barnmorska finns det inget annat än att arbeta för att det ska vara möjligt. Allt annat är otänkbart, och musikhjälpens tema år 2024 att alla har rätten av överleva sin graviditet ligger mig särskilt varmt om hjärtat.
– Högskolan Dalarna har flera forskare, lärare och representanter som genomför spännande internationella forsknings- och utbildningsprojekt i barnmorske- och omvårdnadsrelaterad vård, bland annat i Gambia dit jag själv fick möjligheten att åka på VFU under sjuksköterskeprogrammet. Som barnmorskestudent ser jag fram emot att ta del av de internationella projekten inom sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa och få möjligheten att lära av samarbetet för att överbrygga gapet mellan teori och praktik. Undervisningen och den vård som ges uppfyller en god vårdpraxis så att fler kvinnor och barn kan överleva sin graviditet och förlossning, speciellt i områden som är särskilt utsatta där en hög mödradödlighet föreligger. Musikhjälpens tema i år är mycket viktigt, och Högskolan Dalarnas internationella arbete är inspirerande.
Vad var det som gjorde att du valde att utbilda dig till barnmorska?
– Jag valde att studera till barnmorska för att det är världens bästa yrke! Jag har arbetat i andra branscher tidigare, men finner ingenting så givande som att i framtiden få arbeta med människors sexuella, reproduktiva och perinatala hälsa.
Hur ser din resa ut innan du började studera till barnmorska?
– Min väg till att bli barnmorska är lite längre och krokigare än många andras. Efter gymnasiet flyttade jag utomlands och har studerat i bland annat Kina och USA. Från en ung ålder har jag arbetat inom hotellbranschen, och det blev naturligt att driva hotell i många år, bland annat i olika länder i Afrika och Asien. När jag bodde på Bali kom jag i kontakt med människor som arbetade professionellt med sexuell hälsa och blev inspirerad och började studera sexologi, men kände att jag saknade något i kompetensen. När jag själv blev gravid med tvillingar 2019 kom jag i kontakt med barnmorskor som med sina fantastiska förmågor och härliga personligheter fick upp mina ögon för yrket. I början av 2020 satte pandemin stopp för att driva hotell internationellt och gav mig en omvälvande möjlighet att läsa till sjuksköterska i Sverige och arbeta inom kvinnokliniken. Målet med sjuksköterskeutbildningen var alltid att läsa vidare, och som blivande barnmorska kan jag både arbeta med kvinnors hälsa och sexologiska frågor, nationellt och internationellt.
Vad ser du mest fram emot i ditt framtida yrke som barnmorska?
– Yrket är mycket brett, och med en gedigen svensk barnmorskeutbildning kan man arbeta globalt med kvinnans hela livscykel. Högskolan Dalarna har en unik global inriktning som genomsyrar hela utbildningen vilket jag personligen uppskattar väldigt mycket. Våra lärare är en inspiration för att i framtiden kunna arbeta globalt.