Jag valde utbildningen för att jag sedan tonåren haft en dröm om att bli författare. Jag har dock varit väldigt vilsen i vilket media jag vill skriva i och vilket format. Jag har testat på allt från journalistik till poesi, noveller, romaner och prosa, men ingenting kändes rätt för de berättelser jag ville förmedla. Så när jag upptäckte att Högskolan Dalarna hade ett manusprogram så sökte jag egentligen för att bara testa om film/tv var mitt forum.
Jag trivs på manusprogrammet och jag känner att film/tv är ett forum som jag vill bygga en framtid i. Självklart ger utbildningen en större förståelse för film/tv och berättande, men det jag kommer att ta med mig är hur jag som person utvecklats. Vi har mycket grupparbeten med kreativa projekt och man lär sig ganska snabbt vikten av att samarbeta och att lyssna på varandra. Jag har också insett vilket värde andra människor kan ha för ens eget skapande och hur mycket bättre man kan skriva om man får input. Man får också testa på olika roller i projekten och lär sig på så sätt sina styrkor och svagheter som kreatör och författare.
Jag valde Högskolan Dalarna för att de var de enda som hade en manusutbildning som gav en kandidatexamen, men också för att jag bott i Stockholm många år och hade hemlängtan till Dalarna.
Det bästa med Falun är alla människor jag känner i staden som jag lärt känna under studietiden. Jag uppskattar också hur tillgängligt allt är och att jag kan promenera överallt. Från där jag bor har jag en minut till skolan och femton minuter ner till stan och sen bor majoriteten av mina vänner i samma studentboende som jag.
På fritiden spelar jag amatörteater och går på yoga. Jag shoppar en del men mest second hand. På hösten brukar jag plocka svamp och på vintern blir det mest att jag umgås med mina vänner. Vi brukar se mycket på film tillsammans och trängas ett stort gäng i min lilla divansoffa. Jag tycker om matlagning och på senare år har Falun fått ett väldigt bra utbud av restauranger så jag brukar gå ut och äta en del.
I framtiden vill jag sitta i en manusredaktion och skriva tv-serier. Jag vill vara med och skapa serier där man tar upp viktiga och aktuella ämnen, men också skapar mångfacetterade intressanta karaktärer som representerar alla i samhället. Drömprojektet är att skriva en dramaserie för unga vuxna.
Ett gott samhälle för mig är ett jämställt samhälle där vi ser människor som individer och inte värderar utifrån kön eller etnicitet.
Vad kan jag göra för att förändra världen? Att skapa en film eller tv-serier ger författaren mycket makt men också ett stort ansvar. Då du kan påverka människors uppfattning om världen bara med det du gestaltar. Så för att förändra världen kan jag börja med att inte basera mina karaktärer på stereotyper av hur till exempel en kvinna, man, transperson eller invandrare är. Jag kan representera fler människor i mina berättelser och lyfta samhällsproblem. Jag kan skriva filmer eller tv-serier med budskapet “att vi ska ta hand om varandra”. Jag kan skriva berättelser med en positiv framtidsvision där jag tar upp hur jag vill att samhället ska se ut. Det är klyschigt men möjligheterna att förändra världen är oändliga bara man har viljan och en penna i handen.
Några tips till dig som planerar att söka till högskolan är att gå efter vad du själv vill och inte lyssna så mycket på vad andra tycker.