Det är måndag morgon och familjen Rosing håller på att göra sig i ordning för förskolan. Mamma Ida kämpar med att övertyga treåriga Melia om att sätta på sig stövlarna, samtidigt som hon försöker krångla på ettåriga Milan vinteroverallen. Det är som i många hem en vardagsmorgon. Men Ida vet att när hon lämnat barnen på förskolan får hon lugn och ro för sig själv och sina studier.
Ida Rosing läser till högskoleingenjör inom hållbara energisystem på Högskolan Dalarna. Nu är hon inne på sin sista termin. Lektionssalen har hon med sig var än hon går – i datorn, vid skrivbordet hemma eller var hon än önskar.
Ålder: 28 år
Familj: Gift med Mufid, barnen Melia 3 år och Milan 1 år.
Aktuellt som: Studerar högskoleingenjör i hållbara energisystem vid Högskolan Dalarna.
Drömmer om: Att göra skillnad i världen.
– Det underlättar verkligen i småbarnslivet att studera via nätet. Jag upplever att jag blir mer effektiv och strukturerad i det flexibla upplägget. Sedan är det ett stort plus att jag slipper restider, säger Ida.
Innan studierna på Högskolan Dalarna vikarierade Ida som förskolelärare och hade tankar på att bli barnmorska. Men genom en annons blev hon intresserad av vad energiteknik var för något, ett helt annat område än vad hon tidigare varit intresserad av.
– Det som lockade var en utbildning som kombinerar både mitt driv för att göra skillnad för människor och klimatet, samtidigt som jag i gymnasiet tyckte det var kul med matematik och fysik.
Sedan Ida började sina studier har hennes liv förändrats på flera sätt. Från början studerade hon varje dag på Campus Borlänge. Sedan har hon gift sig, fått barn och varit föräldraledig. Och nu, eftersom hennes program också fanns via nätet kunde hon efter föräldraledigheten börja plugga på distans – vilket passade det nya livet bättre.
– Jag var nervös för att det skulle bli svårt, att jag inte skulle ha tid för att både vara närvarande förälder och ge allt för mina studier. Visst är det jobbigt när vab och tentor krockar. Men allt går att lösa, jag och min man lägger vardagspusslet tillsammans. Barnen gör mig motiverad att komma i mål med studierna, säger Ida.
Att vara förälder och student är inget ovanligt på Högskolan Dalarna. Här är det många som väljer att börja studera några år efter att de arbetat. Medelåldern bland studenterna är 32 år, och cirka 70 procent av studenterna finns via nätet. Det finns också många möjligheter till hybridlösningar som innebär att du tar del av undervisningen på plats eller digitalt.
Nu väntar en framtid inom en het arbetsmarknad för Ida. Med elkrisen och elektrifieringen är hon efterfrågad på arbetsmarknaden.
– Energieffektivisering är spännande, och solceller! Det skulle vara roligt att jobba med. Utbildningen öppnar många dörrar och man kommer rätt i tiden som energiingenjör.
Och till föräldrar som funderar på att börja studera säger hon:
– Det är klart man kan plugga och ha barn. Det är en rolig tid i livet att vara förälder – och det är klart det går att kombinera med att plugga. Det blir inte det klassiska studentlivet, men det ändå inte varit viktigt för mig sedan jag fick barn.