Experter inom sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa

Experter inom sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa med fokus på allt från mödravård och barnmorskeutbildning till global reproduktiv hälsa, ungdomars rättigheter och hbtq+-frågor. De arbetar för jämlik vård och förbättrad hälsa i Sverige och globalt.

Förlossningsvård, barnmorskor och global reproduktiv hälsa

Kerstin Erlandsson kan svara på frågor om förlossningsvården och barnmorskor. Till exempel om graviditet, förlossning, postpartumvård, nyföddhetsvård, genus, LBTQ perspektiv, samkönat föräldraskap, preventivmedel, abortvård, förlossningsrädsla och fosterrörelser - i Sverige och globalt. 

Kerstin Erlandsson
Professor Sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa

 


Ulrika Byrskog kan svara på frågor om gruppbaserad mödravård, barnmorskeutbildning, samt integrationen av barnmorskefunktionen i olika vårdsystem. Till exempel om globala vårdmodeller, specifika projekt i Bangladesh, vård av somalisvenska kvinnor, samt professionsteori och metodik inom sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa. Hon har även expertis inom global sexuell och reproduktiv hälsa och är ansvarig för Sveriges enda magisterprogram inom detta område.

 


Christina Pedersen är barnmorska och lärare med expertis inom global sexuell och reproduktiv hälsa. Hon undervisar på avancerad nivå inom Barnmorskeprogrammet och Magisterprogrammet i global sexuell och reproduktiv hälsa samt ansvarar för färdighetsträningen på Kliniskt kompetenscentrum. Hon kan svara på frågor om global sexuell och reproduktiv hälsa, förlossningsvård, graviditet, postpartumvård, samt ledarskap inom hälso- och sjukvårdssystem. Hon har erfarenhet av internationella projekt i Bangladesh, Gambia, Indien och Nepal.

Universitetsadjunkt Sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa

 


Familjebildning, infertilitet och hbtq+-perspektiv

Catrin Borneskog Sinclair kan svara på frågor om psykosocial obstetrik, assisterad reproduktion, behandling med donerade könsceller, familjebildning i familjer med två mammor, kvinnors upplevelse av infertilitet samt transpersoners upplevelse och tillgång till respektfull sexuell och reproduktiv hälso- och sjukvård.

Universitetslektor omvårdnad

 


Global hälsa och migration

Fatumo Osman kan svara på frågor om global hälsa, migration och jämlikhet inom vård och välfärd. Hon forskar bland annat om föräldraskapsstöd till sällan hörda grupper, psykisk hälsa hos föräldrar och barn, samt migrationens påverkan på hälsa och föräldraskap. Hon arbetar också med projekt som berör utbildningens påverkan för barn och unga med asyl- och flyktingbakgrund under och efter pandemin. Hennes arbete präglas av ett nära samarbete med de personer som forskningen berör – inte bara genom att forska om dem, utan genom att forska tillsammans med dem.

 


Elin Ternström kan svara på frågor om utsatthet i samband med graviditet och förlossning, förlossningsrädsla och kvinnor med migranterfarenhet som föder barn i Sverige. Hon ansvarar för Barnmorskeprogrammet och driver internationella forskningsprojekt i Somaliland och Demokratiska republiken Kongo.

Elin Ternström
Universitetslektor Sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa
Senast granskad:
Senast granskad: