Energissystem
Solcellstekniker och integration
André Augusto, professor i energiteknik, specialiserar sig på fotovoltaiska (PV) teknologier (solcellstekniker), inklusive fysik för solcellsenheter, tillverkning och karaktärisering av PV-moduler, samt integration av PV i energisystem. Han har också fokus på hållbarhet hos PV-system och energianvändning i byggnader och städer.
Energi- och klimatomställning
Chris Bales, professor i energiteknik, forskar om energi- och klimatomställningen i flera forskningsprojekt. Chris kan svara på frågor om olika energisystem, exempelvis om soldriven fjärrvärme, integrering av solenergi i bostäders energisystem.
Energi, hållbart byggande och boende
Mats Rönnelid, professor i energiteknik, har forskat om energirelaterade frågor i mer än 20 år. Mats kan svara på frågor som rör energisystem, energi- och klimatomställningen, hållbart byggande och boende samt högskolans forskning och utbildning inom energiområdet.
Förnybar energi och energieffektivitet
Pei Huang, universitetslektor i energiteknik, forskar inom förnybar energi och energieffektivitet. Pei kan svara på frågor om bland annat elektromobilitet, energidelning, elfordon, energieffektivitet i byggnader, HVAC-system, osäkerhet och maskin lärandeapplikation i energisystem.
Utbyggnad av solceller och laddning av elbilar leder till överbelastning på elnätet
Regionala energisystem
Malin Karlsson, projektledare, arbetar med olika samverkansprojekt kopplat till näringslivet med utgångspunkt i energibranschen. Malin har processlett det regionala arbete med att ta fram en färdplan för utveckla nya arbetsformer för att förverkliga energiomställningen i Dalarna.
Färdplan – så klarar vi framtidens energibehov - Högskolan Dalarna (du.se)
Solenergi
Expansion and integration
Chris Bales, professor i energiteknik, kan svara på frågor som rör expansionen av solenergi i det svenska elnätet och vilken kompetens som krävs för samhällets omställning till ett hållbart energisystem. Exempelvis utvecklingen av byggnadsintegrerade produkter och förfabricerade lösningar för den svenska och internationella marknaden, samt hur man integrerar solenergi i de lokala energisystemen.
Solkomponenter och energilagring
Frank Fiedler, universitetslektor i energi och miljöteknik, kan svara på frågor om solelsystem, solelkomponenter och energilagring. Frank forskar om potentialen för solenergi för att minska användningen av ändliga resurser (bränslen) och främja lägre klimat-och miljöpåverkan och har bland annat analyserat lönsamheten av nätanslutna solcellsbatterilösningar för fritidshus.
Tekniska lösningar för nordiska klimat
Mats Rönnelid, professor i energiteknik, kan svara på frågor om solceller och olika solenergisystem samt tekniska ändamålsenliga lösningar som passar för nordliga klimat. Mats har utvecklat metoder för att analysera solstrålningens fördelning över himlen för att bättre förstå hur solstrålar påverkar material, exempelvis glasets egenskaper i fönster som ska monteras i byggnationer.
Energieffektivt byggande
Renoveringsmetoder och inomhusklimat
Jonn Are Myhren, docent i byggteknik, forskar på energieffektivisering av bostäder och kan svara på byggtekniska frågor. Ungefär 40 procent av all vår energianvändning i samhället går till bostäder. Det finns en stor potential att renovera för att spara energi och motverka global uppvärmning, men samtidigt är det viktigt att komma ihåg hur inneklimatet påverkas av förändringar. Jonn Ares stora intresse är renoveringsmetoder som utöver energibesparingar kan bidra till ett mer hälsosamt inomhusklimat – där vi undviker fuktproblem, stillastående luft och faktiskt mår och presterar bättre.
Energipositiva stadsdelar
Xingxing Zhang, professor i energiteknik, forskar kring energipositiva stadsdelar, som strävar att nå en överskottsproduktion av förnybar energi. Han har utvecklat digitala modeller som kan förutsäga energibehovet i ett område och för att hitta det bästa stället att installera solpaneler på.
Positiv energibalans i stadsdelar – viktigt för klimatneutrala städer
Energiinnovation och entreprenörskap
Carin Nordström, universitetslektor i företagsekonomi, forskar och undervisar i entreprenörskap med fokus på förutsättningar, regional utveckling och tillväxt, affärsplanering, ledarskap och grupprocesser, affärsmodeller samt innovation. Carin arbetar med att stärka kontakten mellan studenter och näringsliv, bland annat som mentor och en av hjärnorna bakom idétävlingen Dalarna 24h Innovation Challenge 2023.
Dalarna 24h Innovation Challenge 2023
Jämställdhet i energibranschen
Malin Karlsson, projektledare, kan svara på frågor om förstudien som den regionala utvecklingen för en mer jämställd energibransch i Dalarna. Studien görs i samarbete med Falu Energi & Vatten, Borlänge Energi, Region Dalarna och Genusakademin vid Karlstad Universitet.
Jämställdhetsintegrering i Dalarnas näringsliv - Högskolan Dalarna (du.se)