Kunskapsimplementering och patientsäkerhet (KIPS)

KIPS är ett forskningscentrum vid Högskolan Dalarna som fokuserar på implementering och patientsäkerhet. Här utvecklas och sprids kunskap för att möjliggöra evidensbaserad och säker vård och socialt arbete inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Tre sjuksköterskor

Om KIPS

KIPS är ett centrum för implementerings- och patientsäkerhetsforskning vid Högskolan Dalarna med syftet att utveckla och sprida kunskap som bidrar till evidensbaserad och säker hälso- och sjukvård och socialt arbete. KIPS verkar för att skapa och utveckla en kunskapsmiljö som stödjer och knyter ihop forskning, utbildning och praktik inom dessa områden.

KIPS är en mötesplats för forskare vid Högskolan Dalarna, flera andra lärosäten och intressenter från organisationer inom hälso- och sjukvård och socialt arbete.

KIPS har en etablerad verksamhet med både externt och internt riktade aktiviteter som till exempel föreläsningar och seminarier.

Forskning

KIPS har ett nära samarbete med andra forskare och forskargrupper vid Högskolan Dalarna och ett väl utvecklat nationellt och internationellt samarbete.

Forskare som medverkar i KIPS är bland annat inriktade på att utveckla och utvärdera metoder och strategier avsedda att stödja implementering av evidensbaserad praktik och säker vård samt på att studera implementering och säkerhetsarbete som sker som del av ordinarie verksamhet. Vidare genomförs litteraturöversikter samt nya instrument och metoder utvecklas för att mäta olika aspekter av evidensbaserad praktik, implementering och säker vård.

Forskargrupper vid institutionen som inkluderar implementering/säker vård i sin forskning:

Forskargrupp: Miljö, teknik och delaktighet

Utbildning

Medlemmar i KIPS ansvarar för och medverkar i kurser på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå med fokus på forskningscentrets kunskapsfält som exempelvis evidensbaserad vård, säker hälso- och sjukvård samt omsorg, implementering av nya arbetssätt och implementeringsforskning. 

Kurser på avancerad nivå

Kurser på forskarutbildningsnivå

Samverkan

KIPS forskare samverkar med andra forskare inom flera olika discipliner och yrkeskategorier inom många olika verksamheter inom hälso-och sjukvård samt socialtjänstens områden. Inom implementeringsområdet samverkar forskare i KIPS även med Försvarsmakten.

Samverkanspartners

Region Dalarna

Region Dalarna samverkar och samarbetar med KIPS genom representation från regionens kunskapsstyrning och forskningsenheten Centrum för klinisk forskning (CKF). Samarbetet skapar en stark koppling till forskningscentret och ger viktiga förutsättningar för att regionens forskning och insatser inom kunskapsstyrning, implementering och patientsäkerhet är väl integrerade med den senaste forskningen och bästa praxis. Regionen värdesätter samarbetet med forskningscentret och ser att det bidrar till att främja forskning, kunskapsspridning och förbättrad patientsäkerhet inom regionen.

Dalarnas kommuner 

Samverkan och samarbete mellan KIPS och Dalarnas kommuner sker genom Socialtjänstens utvecklingscentrum Dalarna (SUD), där samtliga dalakommuner finns representerade. Samarbetet konkretiseras genom att verksamhetsledare i SUD regelbundet deltar i forskningscentrumets verksamhet. Verksamhetsledaren för dialog och information mellan KIPS och SUD, i syfte att belysa frågeställningar från kommunerna som främjar relevanta forskningsprojekt för KIPS. Samarbetet SUD - KIPS verkar även för kunskapsspridning och kunskapsutbyte som främjar kunskapscirkulation mellan KIPS och anställda inom vård och socialt arbete i Dalarnas kommuner.

Medlemmar

Centrumledare 

Docent vårdvetenskap

Övriga ledamöter

Docent socialt arbete
Verksamhetsledare SUD
Senior professor omvårdnad

Helena de la Cour, Region Dalarna

helena.delacour@regiondalarna.se

Catharina Gustavsson, Region Dalarna

catharina.gustavsson@regiondalarna.se

Forskningsadministratör

Lena Berg
Universitetslektor omvårdnad
Marie Elf
Professor omvårdnad
Maria Fjellfeldt
Docent socialt arbete
Universitetslektor omvårdnad
Anna Hörberg
Universitetslektor omvårdnad
Amanda Jacobsen
Doktorand vårdvetenskap
Kari Jess
Universitetslektor socialt arbete
Amanda Jones
Doktorand vårdvetenskap
Erika Klockar
Doktorand vårdvetenskap
Marie Moström Åberg
Universitetslektor arbetsvetenskap
Ann Rudman
Universitetslektor omvårdnad
Helene Sedelius
Doktorand vårdvetenskap
Maria Svedbo Engström
Universitetslektor omvårdnad
Malin Tistad
Docent vårdvetenskap
Camilla Udo
Professor socialt arbete
Lars Wallin
Senior professor omvårdnad

Helena Fridberg

hfi@du.se 

 

Helena de la Cour, Region Dalarna
helena.delacour@regiondalarna.se

Katarina Grim, Karlstad universitet
katarina.grim@kau.se

Catharina Gustavsson, Region Dalarna
catharina.gustavsson@regiondalarna.se

Camilla Göras, Högskolan i Gävle
camilla.goras@hig.se

Dorothea Reichert, Region Dalarna
Dorothea.reichert@regiondalarna.se

Ulla-Karin Schön, Stockholms universitet
ullakarin.schon@socarb.su.se

 

Mer om forskning vid Institutionen för hälsa och välfärd

Forskning inom Hälsa och Välfärd

Forskarutbildning Hälsa och välfärd med inriktning evidensbaserad praktik

Forskarskolan "Nära Vård", Örebro universitets webbplats 

 

Senast granskad:
Kontakt
Centrumledare
Forskningsadministratör
Senast granskad: