För att uppnå en halvering av energianvändningen i bebyggelsen till 2050 måste renovering och nybyggnad bygga för det redan i dag. Forskningen vid Högskolan Dalarna har successivt byggts upp inom detta tema med inriktning mot byggande i trä, solenergiinstallationer och studier av professionella renoveringsarbeten för energieffektivisering. En annan fråga som studeras är vilken påverkan energieffektivisering i bebyggelsen har på fjärrvärmesystem.
Forskningen om energieffektivisering
Den samhällsvetenskapliga forskningen om energieffektivisering i bebyggelsen bygger framförallt på socialantropologisk och statsvetenskaplig teoribildning och metodologi. Tonvikt ligger på implementering av politiska beslut och policydokument, samt energitekniska produkter. Studier av aktörsinteraktion är väsentlig, liksom besluts- och maktaspekter, samt sociala och materiella förutsättningar för förändring. Forskningen är tvär- och mångvetenskaplig och sker i samarbete med ett flertal företag och organisationer.
Samverkan med byggbranschen
Byggdialog Dalarna är en viktig samarbetspartner för att implementera forskningsresultat i företag i byggbranschen och återföra för branschen viktiga forskningsfrågor till Högskolan.
Högskolan Dalarna medverkar i den nationella satsningen Renoveringscentrum, med säte vid Lunds tekniska högskola.
Laborativa resurser
Laborativa resurser består solcell-laboratorium, solvärmelaboratorium, klimatkammare och massivträlaboratoriet "kuben". I klimatkammaren kan u-värde eller värmeisoleringsförmågan hos byggkomponeter och deras integrering i väggkonstruktioner studeras. I "kuben" som är en liten massivträbyggnad kan ett flertal aspekter studeras som energisaspekter och lufttäthetsaspekter.
Utbildning
Högskolan erbjuder två högskoleingenjörsutbildningar, byggteknik och energiteknik, som kopplar till profilens forskning.