Beskrivning
Genom att betona vikten av individens egen förmåga, strävar vi efter att göra personcentrerad rehabilitering till en integrerad del av behandlingen hemma. EQL adresserar ett akut behov att tillmötesgå de otillräckligt mötta behoven hos personer som återhämtar sig från en stroke i sina egna hem. Projektet är ett internationellt samarbete mellan Lettland, Nederländerna, och Sverige, med Marie Elf från Högskolan Dalarna som koordinator. Forte finansierar den svenska delen med 3 miljoner.
Vi lever i en tid där vården alltmer flyttar in i hemmet vilket bekräftas av European Stroke Organization och Stroke Association for Europe. De lyfter fram en brist i de nuvarande vårdtjänster för personer med stroke speciellt när det gäller dagligt liv, stärkande av det sociala nätverk och interaktion med omgivningen. Det finns märkbara ojämlikheter i vård och rehabilitering inom Europa vilket visar på ett klart behov av förbättringar på detta område.
EQL siktar på att utveckla en gemensamt skapad intervention som kan implementeras och utvidgas över Europa. Denna intervention består av tre huvudkomponenter: stärkande av sociala nätverk, främjande av samhällsstöd, och utveckling av stödjande fysiska miljöer. Med en kombination av metoder och deltagardesign, undersöker projektet hur dessa faktorer bidrar till förbättrad livskvalitet och välbefinnande för äldre som återhämtar sig från en stroke hemma.
Genom att engagera strokepatienter, deras närstående och vårdpersonal i en gemensam designprocess, bidrar EQL till att bygga ett mer hållbart hälso- och sjukvårdssystem. Detta är särskilt viktigt idag när resurserna är begränsade och befolkningen av äldre ökar. I en tid där kraven på egenvård och personcentrerad vård växer erbjuder vi lösningar som möter dessa behov och förbättrar kvaliteten på vårdtjänster.
Stroke är en stor utmaning för folkhälsan i Europa, särskilt bland äldre. Med cirka 15 miljoner människor som drabbas av stroke globalt varje år, varav 1,1 miljoner i Europa är konsekvenserna allvarliga. Långvariga funktionsnedsättningar, begränsningar i aktiviteter och deltagande i samhället minskad livskvalitet och risk för social isolering och fallskador är vanliga. EQL-stroke tar sig an dessa utmaningar med en innovativ och inkluderande ansats.