Studie- och karriärvägledning

En spännande ny värld öppnar sig när du börjar studera. Vi erbjuder studievägledning och karriärvägledning, både för dig som är i startgroparna och funderar på att börja studera och för dig som redan satt igång med dina studier.

Kontakta oss

Via telefon och e-post

Du når oss via telefon på nummer 023-77 80 00 enligt nedan telefontider. Du kommer då till högskolans växel som kopplar dig vidare. Under telefontiden får du svar på kortare frågor.

Telefontid 
Tisdagar klockan 11.00-12.00
Torsdagar klockan 11.00-12.00


Du når oss även via mejl.
 Skicka din fråga till support@du.se

Boka ett enskilt vägledningssamtal

Här kan du boka telefonsamtal eller digitalt samtal via Zoom med den studie- och karriärvägledare som bäst stämmer in på det utbildningsområde du vill ha vägledning mot. Önskar du samtal på plats på campus Borlänge eller Falun så bokar du genom att kontakta oss via mejl support@du.se  

Spara bekräftelsemejlet som du får i din bokning! Mejlet innehåller en länk för ombokning/ avbokning. Om du har bokat ett digitalt möte finns länken till mötet i detta mejl. Om du inte hittar bekräftelsemejlet, kontrollera din skräppost. Markera avsändaren som säker för att inte missa ytterligare mejl.

Nya tider blir tillgängliga allt eftersom och när avbokningar sker kan lediga tider dyka upp med kort varsel.

Vi är studie- och karriärvägledare

Vad kan studie- och karriärvägledning handla om?

Inför studierna

  • Osäker på utbildningsval
  • Kunskap om arbetsmarknad och utbildningsvägar
  • För människor i alla åldrar och livssituationer

Under studierna

  • Kunskap om val- och beslutsfattande
  • Skapa mål för din framtid och ditt yrkesliv
  • Stötta högskolestudenter för att förbereda sig inför det yrkesliv som väntar

Efter studierna

  • Välja en ny riktning eller kompetensutveckling
  • Medvetandegöra och presentera din kompetens

Här har vi samlat några vanligt förekommande frågor och svar

Det korta svaret är att kunskap gör skillnad och öppnar fler vägar till arbetsmarknaden och breddar din kompetens och attraktivitet på arbetsmarknaden. Det lite längre svaret kan handla om att investera i dig själv och din utveckling hela livet.

Kika gärna lite på våra filmer här på vår webbplats så får du en känsla. Du kan även läsa mer på sidan Ny student. Många beskriver studietiden som den mest utvecklande och intressantaste tiden i deras liv. Den investering du som student lägger in, får du tillbaka i nya möjligheter och nya insikter som kan förändra och skapa nytt. Att studera på högskola innebär en härlig mix av frihet, ansvar, nya vänner och bekanta, tentaplugg, ångest, glädje och stolthet.

Vid Högskolan Dalarna finns det goda möjligheter till att studera nätbaserat, mer än hälften av våra studenter studerar nätbaserat i någon form. Hos oss kan du läsa både program och kurser via nätet. En del av våra utbildningar kräver regelbundna träffar på campus, andra kräver bara någon enstaka träff. Vissa av utbildningarna kan du genomföra helt utan att besöka campus.

Studera på distans

Oavsett om du känner att du inte har en aning om var du ska börja, är väldigt osäker av ditt val eller kanske redan bestämt inom vilket område som du vill studera så finns vi studievägledare din hjälp. Vi är proffs på att hjälpa dig att hitta rätt både när det gäller själva valet och när det gäller att ha rätt behörighet för den väg du väljer.

Vägen till examen kan gå via ett utbildningsprogram eller via fristående kurser som du själv har kombinerat.
Alla våra utbildningar består i grunden av enstaka kurser. De kan vara fristående eller sättas ihop till kurspaket eller program. När du blir antagen till ett program, blir du automatiskt antagen till programmets alla kurser första terminen.

Ja, det kan du. För att få ut en examen behöver bland annat hälften av dina avklarade poäng vara inom samma ämne, även kallat huvudområde, med en fördjupning inklusive ett självständigt arbete. Vill du ha hjälp med att planera dina studier får du gärna kontakta någon av oss studievägledare.

Många av våra studenter väljer att läsa nätbaserat för att de inte bor på campusorten. Hos oss kan du läsa både program och kurser via nätet. En del av våra utbildningar kräver regelbundna träffar på campus, andra kräver bara någon enstaka träff. Vissa av utbildningarna kan du genomföra helt utan att besöka campus.

Runt om i landet finns även lokala lärcentrum där du som studerar via nätet kan få tillgång till teknik och praktisk hjälp i dina studier. Ett lärcentrum är en lokal mötesplats där du träffar andra studenter, vägledare, lärare och handledare. Här får du som studerar nätbaserat tillgång till bland annat lokaler och utrustning i form av videokonferensstudio, datorer med internet, bokningsbara grupprum, kopieringsmöjligheter och telefon. Här finns också personal som kan ge dig den information och hjälp du behöver. Du kan även tentera här.

Ja, det finns det, bland annat erbjuder vårt språkstöd hjälp och stöd med text på svenska och engelska. Studenthälsan erbjuder professionellt samtalsstöd kostnadsfritt när du behöver hjälp med ditt mående. Om du har en funktionsnedsättning som påverkar dina studier negativt har du möjlighet till pedagogiskt stöd under din studietid. Studieverkstaden samordnar och tillgängliggör högskolans stödfunktioner på ett ställe, så att du snabbt och enkelt ska finna det du söker. Har du tankar och funderingar kring din studiesituation är du välkommen att kontakta någon av oss studievägledare.

 

För att kunna antas till högskoleutbildningar behöver du ha vissa bestämda förkunskaper, som kallas för behörighet. Den grundläggande behörigheten anger en miniminivå av förkunskaper som du behöver. Till flera högskoleutbildningar tillkommer också särskilda behörighetskrav.

Förutom att du måste vara behörig konkurrerar du om en plats på utbildningen du vill gå med ditt meritvärde. Du kan själv räkna ut ditt meritvärde om du har betyg från gymnasial eller folkhögskoleutbildning. Gå till antagning.se för att läsa mer. Söker du vid sen anmälan rangordnas din anmälan efter det datum du anmäler dig.

Sök fram det program eller den kurs som du vill ansöka till. Gå in på program eller kurssidan och klicka på Anmälan dig som tar dig vidare till antagning.se och du kan fullfölja din anmälan.

Om du saknar den behörighet som krävs men ändå tycker dig ha inhämtat de kunskaper och den kompetens som krävs för utbildningen kan du ansöka om att få din reella kompetens prövad. Det är ett alternativt sätt att visa att man skaffat sig de kunskaper och den kompetens som krävs för behörighet till högskolestudier.

Reell kompetens är din samlade kompetens, oberoende av hur du skaffat den eller om du har formella bevis på den. Då ansökan om behörighet utifrån validering av reell kompetens tar tid att handlägga är det viktigt att du ansöker om reell kompetens senast sista anmälningsdag. Kontakta högskolans studievägledare för hjälp och guidning. Det finns också möjligheter att läsa in gymnasiekompetens och utöka din behörighet till tekniska utbildningar, då söker du tekniskt basår.  Då har du möjlighet att söka till exempel ingenjörsutbildningar.

Senast granskad:
Senast granskad: