Om du funderar på att vara tjänstledig, prata med din chef och ansök via Primula.
Om du är deltidsanställd och vill söka ledigt på deltid, ta kontakt med lönespecialist för att få hjälp med uträkning av korrekt omfattning på ledigheten.
Orsaker till tjänstledighet
– några exempel
Prova en tidsbegränsad anställning hos en statlig myndighet
Rätten till ledighet gäller endast rätt till hel tjänstledighet från innevarande anställning i max två år. Arbetstagaren kan därmed inte hävda rätt till partiell tjänstledighet för att pröva annan statlig anställning.
Prova en ny anställning hos annan arbetsgivare
Du kan få vara tjänstledig i högst sex månader om din chef bedömer att det är möjligt. Tiden kan förlängas om det finns särskilda skäl.
Start av näringsverksamhet
Du har rätt att vara tjänstledig i högst sex månader.
Studier
Du har rätt att vara tjänstledig för studier om du uppfyller de krav som finns i den så kallade studieledighetslagen (lag om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning).
Avbryta tjänstledighet
Om du vill avbryta din tjänstledighet i förtid kontaktar du din närmaste chef för överenskommelse om när tjänstledigheten kan avbrytas.
Återlämna låneutrustning
Om du ska vara helt tjänstledig under en längre period ska du återlämna all utrustning som du har haft till låns, till exempel nycklar, passerkort, dator och mobil. Tänk också på att säga upp motorvärmarplats.
Du lämnar all utrustning till reception/Helpdesk.
Undvik kvarskatt
Är du osäker på om det finns risk för kvarskatt när du arbetar deltid i och med tjänstledighet kan du använda Skatteverkets beräkningstjänst Räkna ut din skatt
På Skatteverkets beräkningstjänst kan du göra en prognos som visar hur mycket skatt du ska betala totalt för året. Därefter skickar du ett ärende till hr-support@du.se med uppgifter om hur mycket mer skatt utöver tabellskatt som ska dras från din lön.