AIMday: En fråga, en workshop, en timme

AIMday är en unik möjlighet för dig som forskare att träffa externa aktörer för att dela kunskaper och få inspiration kring en specifik fråga.
AIMday Hållbar framtid Dalarna 23 oktober 2024
Högskolan Dalarna

Vi upprepar förra årets succé med AIMday (Academic Industry Meeting Day) – en dag för erfarenhetsutbyte mellan näringsliv, organisationer och forskare. Under denna dag utbyter deltagarna gemensamt kunskap, erfarenheter och idéer. Årets tema är Hållbar Framtid Dalarna.

Om AIMday

Konceptet är framtaget av Uppsala universitet och används av flera lärosäten runt om i världen. 2023 genomfördes AIMday för första gången på Högskolan Dalarna, vilket resulterade i många nya lösningar och etablerade kontakter. I utvärderingen av dagen svarade hela 100 procent av deltagarna att de ville delta igen. 

Syftet med AIMday 

– AIMday är en chans för omgivande samhälle att ställa sina frågor direkt till våra forskare, och för våra forskare att få inblick i dagens och morgondagens utmaningar, säger Ulrika Ebenhard, AIMday-ansvarig vid Högskolan Dalarna.  

Målet är att på ett informellt sätt ge input på lösningar och inspirera till att hitta nya arbetssätt som kan lösa viktiga företags- och samhällsutmaningar. 

– Det finns ofta många olika infallsvinklar och tanken är att forskare från olika ämnesområden kan samlas runt frågor där tvärvetenskapliga diskussioner inspirerar till nya tankegångar och vägar mot lösningar, säger Ulrika Ebenhard. 

Så fungerar det 

AIMday är ingen traditionell konferens med föreläsningar och seminarier. Istället är det frågorna från företag, organisationer och offentlig verksamhet som är kärnan i AIMday-konceptet. Utmaningarna, formulerade som en fråga, sätter agendan för workshopen där frågeställare och forskare från både Högskolan Dalarna och Högskolan i Gävle möts.

Workshopen genomförs i mindre samtalsgrupper, där deltagarna under en timme utbyter kunskap, erfarenheter och idéer kring frågeställningar som är intressanta utifrån både ett vetenskapligt och verksamhetsnära perspektiv. 

Tidplan 

  • AIMday genomförs den 23 oktober på högskolans nya campus i Borlänge och arrangeras i samband med Dalarna Innovation Days.
  • Företag och organisationer kan skicka in frågeställningar till och med den 8 september.
  • I nästa steg matchas frågeställningarna med akademiker och forskare som kan bolla tankar och idéer utifrån sitt specifika kunskapsområde. 

– Det handlar om att utbyta kunskap och erfarenhet inom olika områden och utforska möjliga lösningar. Du som forskare behöver inte veta allt om frågan som ska diskuteras, du förväntas inte heller komma med en färdig lösning. Har du som forskare en önskan om att få kontakt med ett specifikt företag eller organisation för att diskutera en fråga kan vi även lösa det, säger Ulrika Ebenhard. 

Vill du delta?

Läs mer och anmäl dig via: AIMday Hållbar Framtid Dalarna 2024 (extern sida). 

 

Kontakt
Senast granskad:
Senast granskad: