2024 börjar gå mot sitt slut – ett år som utmanat oss på flera sätt. Vi befinner oss i en tid där både samhällsutvecklingen och vår ekonomi ställer krav på oss att tänka nytt och göra anpassningar. Arbetet med att få en ekonomi i balans har varit centralt under året. Nödvändiga beslut har behövt fattas kring kortsiktiga och långsiktiga åtgärder, för att vi ska nå målet om en stabil ekonomi till 2027. Årets bokslut ser ut att bli bättre än prognos – det är mycket glädjande, men vi vet och förstår att arbetet dit inte varit lätt. Vi vill därför särskilt tacka för det ansvar ni tar och de insatser ni gör.
Vi är ett attraktivt lärosäte med moderna studiemiljöer
Glädjande är att Högskolan Dalarna fortsätter vara ett attraktivt val för studenter. Antagningssiffror för hösten 2024 visade en ökning bland antalet antagna med 17,3% och vi var ett av tre lärosäten som hade störst procentuell ökning i antalet antagna studenter. Första antagningsbeskedet inför våren 2025 visar en ökning på 20% jämfört med samma period förra året. Det går inte med säkerhet att fastställa vad ökningarna beror på, men det går att anta att vårt nya campus, vårt utbud av intressanta utbildningar och läget på arbetsmarknaden är faktorer som spelat in.
Bostadsgarantin för studenter är också något positivt vi tar med oss från året. I samverkan med Dalarnas studentkår, Borlänge kommun, Falu kommun, Tunabyggen och Kopparstaden kan vi nu garantera våra studenter en bostad, vilket är en avgörande del i att vara en attraktiv studieort för studenter.
I september invigdes Sveriges modernaste campus – Campus Borlänge. En historisk milstolpe för högskolan. Studenter och medarbetare har nu en modern, flexibel och inspirerande miljö för lärande och arbete. Här möter vi framtidens behov och främjar utvecklingen av högskolans verksamhet, inklusive kontakten och samverkan med det omgivande samhället. Det är många medarbetare som över åren arbetat hårt med projektet och vi vill rikta ett särskilt tack till er.
Vår forskning gör skillnad i samhället
Våra forskare fortsätter att bidra med viktig kunskap för både regionen och världen. Att söka forskningsanslag är en omfattande och konkurrensutsatt process som kräver djup ämneskunskap, en stark vetenskaplig meritlista och förmågan att formulera nya forskningsidéer som fångar beslutsfattarnas intresse. Våra forskare lägger ner ett enormt arbete på att utveckla innovativa projekt och skapa ansökningar av högsta kvalitet. Vi har under året tilldelats betydande forskningsanslag, däribland 9,4 miljoner från Vetenskapsrådet för forskningsprojekt inom historia. Stödet visar på hög kvalitet och relevans i vår forskning. Parallellt har vi fortsatt vårt arbete med att göra forskningen mer tillgänglig för allmänheten. Under våren introducerades forskningskrönikor i Falu-Kuriren, skrivna av våra forskare. Initiativet hoppas kunna skapa nyfikenhet för högskolans forskning och visa att den gör skillnad för invånarna i Dalarna.
Vi är en organisation i ständig rörelse
För att möta framtidens krav behöver vi vara flexibla och tänka långsiktigt. Det innebär att vi ibland behöver ompröva och förändra befintliga arbetssätt. Vi har under året genomfört förändringar på olika nivåer i organisationen, både högskoleövergripande och inom institutionerna. Vissa förändringar behövde genomföras med anledning av det ekonomiska läget, medan andra förändringar syftar till att skapa förutsättningar att följa samhällsutvecklingen och kunna möta framtidens behov. Under året har bland annat en översyn och en mer renodlad organisationsform tagits fram för våra lärarutbildningar och i stödet har vi lagt ner en avdelning och i stället delat upp dess verksamhet på två andra avdelningar. Vi förstår att förändringar kan vara svåra – det tycker vi också. Men vi vill även lyfta att förändringar innebär möjligheter.
När vi gläntar på dörren till nästa år
Vi ser fram emot att under avslutningsceremonin i januari uppmärksamma de studenter som genomfört sina studier hos oss och önska dem lycka till i framtiden. I början av 2025 får vi även besked om hur universitetskanslersämbetet bedömer vårt kvalitetssäkringsarbete. Oavsett utfall kommer vi fortsätta utveckla arbetet med att säkerställa hög kvalitet i vår forskning och utbildning.
I slutet av mars kommer ännu ett uppmärksammande – under akademisk högtid ska nya doktorer promoveras och nya professorer installeras. Då kommer även nya docenter, gästprofessor, doktorer forskarutbildade vid andra lärosäten och excellenta lärare att uppmärksammas. Detta är ett tillfälle där vi stärker banden inom vår akademiska gemenskap och firar våra framgångar.
Engagemang och drivkraft kommer behövas från oss alla i arbetet med att fortsätta utveckla Högskolan Dalarna: ett lärosäte där utbildning och forskning är av hög kvalitet och där samverkan med näringslivet ger våra studenter möjligheter både under och efter sin utbildning.
Med dessa ord vill vi önska en god jul och ett gott nytt år. Vi hoppas ni alla får en fridfull julhelg med möjlighet till vila och umgänge med nära och kära.
Jörgen Elbe och Katarina Hedlund Johansson