Långsiktiga åtgärder för en ekonomi i balans

Målet är en ekonomi i balans år 2027. För att uppnå målet måste långsiktiga och strukturella förändringar genomföras, utöver de kortsiktiga insatser som redan pågår.

Målet är att myndighetskapitalet – det vill säga de pengar som finns kvar efter att alla kostnader har betalats – ska utgöra 10 procent av högskolans totala omsättning år 2027. Det motsvarar ungefär 80 miljoner kronor.

– Att ha ett överskott på myndighetskapitalet ger Högskolan Dalarna ekonomisk stabilitet och flexibilitet att investera i långsiktiga strategiska projekt, förbättra utbildningskvaliteten och förbereda oss för framtida utmaningar, säger högskoledirektör Katarina Hedlund Johansson.

För att uppnå målet måste högskolan under en treårsperiod skapa ett positivt resultat på cirka 50 miljoner kronor, förutsatt att budgetprognosen för 2024 uppfylls. Den prognosen är i skrivande stund ett resultat på minus 17 miljoner kronor, vilket är ett planerat resultat.  Arbetet med att återfå en budget i balans påbörjades våren 2023 och sedan dess har fler kortsiktiga åtgärder beslutats. Åtgärderna innefattar ökad studentproduktion och minskade rörliga kostnader till exempel för resor, konferenser med mera. Arbete med åtgärderna sker löpande.

Treårsplan från 2025 till 2027

Långsiktiga åtgärder planeras att genomföras under tre års tid, mellan 2025 och 2027. Åtgärderna kommer innefatta utveckling, avveckling och effektiviseringar. Högskolestyrelsen informerades om arbetet vid sammanträdet den 13 juni. Vilka åtgärder som ska genomföras beslutas av rektor under tidig höst. Beslutet kommer baseras på diskussioner i rektorsfunktionen, underlag och synpunkter från institutionerna – på strukturerat sätt via prefekt, samt förhandlingar med arbetstagarorganisationerna vid MBL-sammanträdet som sker i augusti.

­– En budget i balans är hela skolans angelägenhet. För att uppnå målet till 2027 måste vi arbeta utifrån både kortare och längre tidsperspektiv och på flera fronter, konstaterar högskoledirektör Katarina Hedlund Johansson. 

Kontakt

Känner du oro? Prata med din närmsta chef. Information om vad detta innebär för högskolan och för dig som medarbetare kommer kommuniceras kontinuerligt.

Senast granskad:
Senast granskad: