Tydliga mål och ökad transparens – arbetet efter medarbetarundersökningen fortsätter

”Undersökningen betonar styrkor och utmaningar – men lösningarna ligger i hur vi gemensamt analyserar, diskuterar och arbetar vidare med resultatet”, säger rektor Jörgen Elbe.

Samtliga avdelningar vid högskolan har tagit del av sina resultat på avdelningsnivå och påbörjat arbetet med att ta fram handlingsplaner som stödjer de mål som satts upp för den egna verksamheten.

Önskemål om ökad transparens och lyhördhet

När det gäller högskolans övergripande resultat uttrycker en majoritet av respondenterna en önskan om att ledningen ska vara mer lyhörd gentemot verksamheten, att avståndet mellan ledningsgrupp och medarbetare ska minska samt att transparensen ska öka.

– Vi ser att många upplever att det finns ett avstånd mellan ledning och verksamhet och det är något vi behöver ta till oss. Vi vill genom konkreta handlingar visa att vi lyssnar och vill framåt. Som rektor försöker jag vara ute i verksamheten och jag prioriterar att delta vid institutionskonferenser och i möten med stödet – det är ett sätt för mig att vara närmare verksamheten och ta del av tankar och frågor. Samtidigt är det ett arbete vi behöver fortsätta utveckla tillsammans utifrån högskolans och medarbetarnas behov, säger Jörgen. 

Under våren och hösten kommer ledning och chefer att träffas för att gemensamt analysera, diskutera och följa upp organisationsövergripande åtgärder. Arbetet behöver hållas levande både på organisationsnivå och ute i verksamheten.

– Vi behöver alla, oavsett roll, bidra till att skapa konkreta och meningsfulla åtgärder. Arbetsmiljöansvaret ligger på arbetsgivaren, men ett gott arbetsklimat bygger på att alla är delaktiga. För att skapa verklig förändring behöver vi se till helheten och fokusera på det långsiktiga arbetet, konstaterar Jörgen.

En arbetsmiljö som bygger på samarbete och utveckling

Undersökningen visar att många medarbetare ser sina arbetskamrater som en av de bästa faktorerna på arbetsplatsen.

– En positiv och stöttande arbetsmiljö där samarbete och gemenskap står i centrum är något vi vill värna om och fortsätta utveckla. Ett gott samarbete mellan medarbetare skapar inte bara en trivsam arbetsplats, utan också en stark grund för att möta framtidens utmaningar, säger Jörgen.

En annan viktig insikt från undersökningen är att många medarbetare upplever sina arbetsuppgifter som meningsfulla, stimulerande och utvecklande. Att få möjlighet att arbeta med spännande och utmanande uppgifter spelar en stor roll för arbetsglädjen och engagemanget.

– Det är roligt att medarbetare upplever sina arbetsuppgifter som stimulerande. Det är något vi gemensamt ska fortsätta att främja. Att skapa en arbetsmiljö där medarbetarna känner att de växer och utvecklas är viktigt för vår långsiktiga framgång, säger Jörgen.

Tydliga mål bidrar till en stärkt medarbetarupplevelse

Resultatet från medarbetarundersökningen visar att medarbetare som uppger att de har tydliga, överenskomna mål kopplade till sitt arbete också skattar högre inom områden som arbetsklimat, ledarskap, organisation samt vision och mål.

– När det finns tydliga och överenskomna mål blir arbetet mer begripligt, hanterbart och meningsfullt,  vilket skapar en starkare känsla av sammanhang och bidrar till en bättre arbetsmiljö. Resultatet visar hur avgörande tydliga mål kan vara för både arbetsklimat, ledarskap och organisation, säger Lisa Ek, HR-specialist vid avdelningen för HR.

Resultatet visar att 74 procent av respondenterna (513 personer) haft medarbetarsamtal under den senaste 12-månadersperioden vid svarstillfället (oktober 2024). 

– Vi strävar efter att alla i organisationen har tydliga och överenskomna mål, säger Jörgen Elbe.

Skapa trygghet i kritiska rutiner

Drygt hälften av respondenterna (53 procent, 509 personer) uppger att de inte känner till och följer de rutiner som gäller om olycka inträffar på avdelningen. Här arbetar avdelningen för HR redan nu med att ta fram utbildningsstöd som chefer och medarbetare kan använda sig av. Målet är att det ska finnas tillgängligt under våren.

– Att alla känner till våra rutiner och rapporterar risker eller tillbud är en viktig del av arbetsmiljöarbetet. Här behöver vi arbeta aktivt för att säkerställa att rutinerna är kända och används, säger Katarina Hedlund Johansson, högskoledirektör och högsta chef för verksamhetsstödet.

Pulsmätningar under hösten som en del i uppföljningsarbetet

Medarbetarundersökningen är ett av flera verktyg för att utveckla vår arbetsplats. Den kompletteras av till exempel dialoger, andra mätningar och våra gemensamma erfarenheter.

För att följa upp hur åtgärder fungerar i praktiken kommer pulsmätningar att genomföras under 2025 och 2026. Dessa sker på olika nivåer i organisationen – både övergripande och på avdelningsnivå – för att fånga upp hur arbetet utvecklas.

– Medarbetarundersökningen är en omfattande mätning som visar hur organisationen mår vid ett visst tillfälle. För att följa upp hur vi ligger till behöver vi komplettera med tätare mätningar – och där kommer pulsmätningarna in. Genom att besvara dem är du med och bidrar till att vi får kännedom om vad vi gemensamt behöver göra för att förbättra arbetsmiljön, summerar Jörgen Elbe.  

Nästa medarbetarundersökning genomförs hösten 2026.

Arbetsmiljö och arbetsklimat – vad är vad?

Arbetsmiljö är alla de faktorer i arbetet som påverkar oss – fysiskt, psykiskt och socialt. Det kan handla om:

  • Fysiska faktorer: ljud, ljus, temperatur, arbetsställningar, utrustning
  • Psykosociala faktorer: arbetsmängd, krav, stöd, återhämtning
  • Organisatoriska faktorer: ledarskap, roller, inflytande, rutiner

Arbetsklimat är en del av arbetsmiljön, men fokuserar mer på den sociala stämningen – alltså hur det känns att jobba tillsammans med andra. Det handlar till exempel om:

  • Relationer mellan kollegor och chefer
  • Kommunikation, respekt och samarbete
  • Känslan av trivsel, trygghet och delaktighet
Avdelningen för HR
Senast granskad:
Senast granskad: