Under 2024 genomför Universitetskanslersämbetet (UKÄ) en granskning av Högskolan Dalarnas kvalitetssäkringsarbete för utbildning och forskning. Processen är en del av det kontinuerliga arbetet för att säkerställa hög kvalitet i utbildning och forskning vid svenska lärosäten.
Innan sommaren upprättade och skickade högskolan in en självvärdering av högskolans kvalitetssystem till UKÄ. Därefter har självvärderingen granskats av en bedömargrupp, utsedd av UKÄ, de har även tagit del av en muntlig presentation av kvalitetssystemet. Bedömargruppen har därefter beslutat om och fått material från tre fördjupningsspår;
- Återkommande granskning och uppföljning av utbildning, där miljöerna högskoleingenjörsprogrammet hållbara energisystem, samhällsvetarprogrammet och forskarutbildning i pedagogiskt arbete valts ut
- Återkommande granskning och uppföljning av forskning, där miljön institutionen för hälsa och välfärd har valts ut.
- Det systematiska främjandet av jämställdhet i forskningens förutsättningar, där lärosätets samtliga forskningsmiljöer är i fokus.
Den 5–6 november genomför UKÄ och bedömargruppen platsbesök på Campus Falun. Vid platsbesöket sker intervjuer med studenter, doktorander, lärare, ledning och medarbetare i verksamhetsstödet utifrån av UKÄ fastställda områden.
Kommande steg i processen
I början av 2025 kommer Högskolan Dalarna få besked från UKÄ om kvalitetssäkringsarbetet bedöms som godkänt, godkänt med förbehåll eller ifrågasatt.
Utbildning och forskning bedöms separat. För de lärosäten som får omdömet Godkänt kvalitetssäkringsarbete genomförs en dialog om de rekommendationer och utvecklingsområden som bedömargruppen beskrivit i yttrandet ungefär ett år efter beslut. För de lärosäten som får omdömet Godkänt kvalitetssäkringsarbete med förbehåll eller Ifrågasatt kvalitetssäkringsarbete gör UKÄ en uppföljning efter två år med fokus på de bedömningsgrunder som i granskningen inte bedömdes som tillfredsställande.
Bakgrund
Under 2024 granskas Högskolan Dalarnas kvalitetssystem. Senast en granskning gjordes var 2017, då UKÄ bedömde att högskolan vid tillfället hade ett godkänt kvalitetssäkringsarbete. Sedan dess har kraven som granskningen utgår från kontinuerligt utvecklats, bland annat ingår numera även forskning.