Högskolans forskarnätverk RECAST utgör en viktig plattform för utbyte av kunskap och erfarenheter inom hållbar utveckling. Vi träffar Farhana Borg som ger oss en tillbakablick på vad som har hänt sedan nätverkets första träff i januari 2021.
För att öka andelen sorterat avfall och minska plastanvändningen plockas nu alla papperskorgar bort från kontorsarbetsplatserna och ersätts med sorteringsstationer.
Nu är det dags att utse ledamöter till Högskolan Dalarnas råd för hållbar utveckling. Vi söker dig som vill bidra med ditt engagemang och din kompetens inom området hållbar utveckling.
Nu kan vi erbjuda dig som lärare nya verktyg och inspiration till att integrera hållbar utveckling i undervisningen; dels genom pedagogiska brädspel, dels genom möjlighet till kompetensutveckling inom lärande för hållbar utveckling.
Lärosätenas klimatnätverk arbetar för att underlätta för lärosätena att nå sina klimatmål. Nu formerar de fokusgrupper för att stärka samarbetet mellan landets lärosäten än mer och söker både deltagare och ledare för fokusgrupper. Är du nyfiken på uppdraget? Gör en intresseanmälan senast den 26 maj.
Förra året var tjänsteresornas klimatpåverkande utsläpp 43 procent lägre än innan pandemin. Resan mot fossilfrihet har bara börjat och vi behöver prata mer om attityder och möjliga åtgärder framöver menar högskolans miljösamordnare.
Kunskap och kompetens om jämställdhetsintegrering, lika möjligheter till karriärvägar, jämställd studie- och arbetsmiljö samt jämställd utbildning är de fyra fokusområden som sammanfattar inriktningen för högskolans jämställdhetsarbete de kommande åren.
Den svenska högskolesektorn går samman för stärkt samarbete inom klimatområdet. Genom ett nystartat klimatnätverk vill man få nya idéer och goda exempel på hur man kan bidra till klimatomställningen; både genom forskning och utbildning och genom minskad klimatpåverkan från sin egen verksamhet.
För att minska klimatpåverkan från högskolans it-använding har en rad insatser gjorts de senaste åren, bland annat förlängd användningstid för datorer. Men mer finns att göra, och i slutet av oktober ordnades en workshop för att lära mer om it-användning och klimat och ta fram förslag på åtgärder.
Rådet för hållbar utveckling har sammanställt ”Hållbarhetsrapport 2021 - uppföljning av Mål och uppdrag för hållbar utveckling vid Högskolan Dalarna 2021-2026” som visar hur arbetet har fortlöpt under det första året.
I början av oktober hölls ett lunchseminarium med Karolina Catoni, koordinator för Scholars at Risks Sverigesektion, som informerade om SARs verksamhet och olika finansieringsmöjligheter för att ta emot riskutsatta forskare.
Upphandling och inköp står för en stor del av Högskolan Dalarnas klimatpåverkan. I en intern rapport lyfts nu åtta områden fram där högskolan kan göra stor skillnad genom att ställa skarpa klimat- och miljökrav vid upphandling och inköp.
Nyhet
På du.se använder vi kakor (cookies) för att ge dig en bra upplevelse på vår webbplats. Med hjälp av webbanalys kan vi anpassa webbplatsen ytterligare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.