Grattis Michail Tonkonogi till forskningsanslag från Folksam!

Folksam forskningsstiftelse har beslutat att bevilja Michail Tonkonogis ansökan för projektet "Rörelsesatsning i skolan: hur får man en hållbar implementering utifrån pedagogperspektivet" med 499 000 kronor.
Michail Tonkonogi sitter vid ett bord med en dator framför sig och gestikulerar.
Simon Forsmark

Stort grattis Michail! Berätta lite kort om ert projekt "Rörelsesatsning i skolan: hur får man en hållbar implementering utifrån pedagogperspektivet" - vad kommer det att gå ut på? 

Svenska skolbarn rör sig alldeles för lite. Med anledning av detta har mycket sagts och skrivits om idrottslektioner. Men faktum är att även om man i ett slag skulle dubbla antal idrottslektioner i den svenska skolan (vilket är högst osannolikt) skulle det bara uppfylla 6 % av den dos fysisk aktivitet som skolbarn behöver få per år. Så den enda möjligheten att säkerställa att barn får den fysiska aktiviteten som de behöver är att utnyttja hela skoldagen. Det är just detta som projektet ”Rörelsesatsning i skolan” går ut på. Det unika med projektet är att det inte är ett färdigt recept på aktiviteter utan ett systematiskt arbetssätt som ger möjlighet för alla skolor att hitta sina egna lösningar utifrån sina egna specifika förutsättningar. Olika projekt där man försökte aktivera barn i skolan har kommit och gått. I princip alltid har utfallet betraktats som mycket positivt men när projekttiden var slut så var det slut på aktiviteterna. Det specifika syftet med vår forskning är att undersöka vilka faktorer som är viktiga för att åstadkomma hållbara och varaktiga förändringar, där arbetssättet permanenteras och blir bestående. Vi ska också identifiera hinder som finns för att arbetet med fysisk aktivitet ska bli en naturlig del av verksamheteten.     

Varför tycker du att rörelsesatsning i skolan är ett viktigt område? 

Det är viktigt att hitta arbetsformer som kan vara hållbara och beständiga när det gäller fysisk aktivitet för barn i skolan. Att kartlägga framgångsfaktorer och hinder för detta är betydelsefullt i nationellt perspektiv för att hitta modeller som kan spridas till landets alla skolor.

Vad kan ert projekt ha för effekter på skolbarnens hälsa på lång sikt? 

Vår forskning kan bidra till att klarlägga hur man kan göra fysisk aktivitet under skoldagen till en naturlig del av skolverksamhet. Att säkerställa att barn och unga rör sig tillräckligt är helt avgörande för folkhälsa och därigenom även för samhällsekonomi och välfärd. Redan nu är vi i ett läge där otillräcklig fysisk aktivitet i ung ålder riskerar en hel generations hälsa och välmående. Att ta tag i denna fråga på nationell nivå är oerhört angeläget.    

Varför tror du att just er ansökan blev utvald? 

Jag tror att det är just projektets stora samhällsbetydelse som bidrog till att vår ansökan beviljades. Därutöver har vi ett väldigt kompetent och välmeriterat forskarteam som är engagerat i projektets genomförande. Att projektet genomförs i nära samarbete med RF-SISU Dalarna är en annan viktig faktor.

Senast granskad:
Senast granskad: