Berätta om ert projekt ”Hjärntrötthet och fysisk träning/motion efter stroke - undersökning av patienters erfarenheter” – vad kommer det att gå ut på?
Projektet leds av docent Malin Tistad här på Högskolan Dalarna, och forskare från flera lärosäten medverkar (från Högskolan Dalarna: Sanna Nordin, Annie Palstam, från Karolinska Institutet: Lena von Koch, Charlotte Ytterberg, från Karolinska Institutet och Stockholms sjukhem: Elisabet Åkesson). Många, runt hälften av de som drabbas av stroke lider av hjärntrötthet som i stor utsträckning påverkar livskvaliteten, men evidensbaserade behandlingar för att förebygga, hantera och behandla hjärntröttheten saknas. Fysisk aktivitet/träning har vetenskapligt stöd men vi behöver veta mer om för att kunna utveckla och utvärdera specifika behandlingsprogram – inte minst då hjärntrötthet även kan upplevas som en försvårande faktor att återuppta fysisk aktivitet efter stroke. Studien går ut på att vi - genom intervjuer, undersöker hur personer med hjärntrötthet efter stroke upplever och erfar fysisk aktivitet och träning bland annat när det gäller symtomlindring (effekt av träning), vilken typ av träning som man gör osv. Vi vill också veta mer om hur miljön ser ut där träningen genomförs, och hur miljön påverkar både hjärntröttheten och träningen. Vi planerar att intervjua cirka 30 personer som har hjärntrötthet efter stroke och har erfarenhet av träning/motion. Vi har annonserat via flera patientorganisationers sociala medier och fått ett jättefint gensvar från personer som vill delta i studien – många verkar tycka att det är ett angeläget forskningsområde.
Hur räknar ni med att detta kommer att komma patienter till nytta framöver?
Med mer kunskap om hur personer med hjärntrötthet efter stroke upplever träning/motion, vilka anpassningar de gör för att träningen ska kunna genomföras, och vilken effekt de får av träningen – kan vi ta stöd av det för utvecklande av behandlingsprogram där fysisk aktivitet/träning är en central del.
Vad blir första steget att ta nu när ni vet att ni fått medel beviljade?
Projektet har inletts I augusti 2024 då en del medel har beviljats från Promobilia. Vi har därför kunnat söka och fått etiskt godkännande för studien, påbörjat rekrytering av forskningspersoner och kunnat genomföra de första intervjuerna. Dessa medel som vi nu fått från Strokeförbundet gör att vi nu kan komma ännu längre med studien.