Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Disputationen genomförs fredagen den 11 juni klockan 13.00 på Campus Falun och digitalt via Zoom.
Berätta lite om dig själv, vem är du?
Jag är utbildad anestesisjuksköterska och arbetar som verksamhetsutvecklare på Operation Anestesi IVA kliniken i Mora.
Vad handlar din avhandling om?
Min avhandling handlar om patienter som har fått hjärtstopp på sjukhus och behandlats med hjärt-lungräddning (HLR) samt att jag tittat på sjukvårdspersonalens kompetens i HLR och följsamheten till riktlinjer.
Hur har du genomfört studierna?
Mina studier baseras på enkätundersökningar som besvarats av sjukvårdspersonal samt data från nationella kvalitetsregister och patientjournaler.
Vad är det viktigaste resultatet din avhandling?
Mina resultat visar att teoretiska kunskaper i HLR och färdigheter i att utföra HLR verkar vara bristande bland sjukvårdspersonal. Baserat på sjukvårdspersonalens attityder, så signaleras potentiellt bristande resurser hos sjukvårdspersonalen i samband med senast utförda HLR-situationen. Följsamhet till initiala HLR-riktlinjer i ”Kedjan som räddar liv” var högre på monitorerade avdelningar, som till exempel IVA och operation, jämfört med icke-monitorerade avdelningar, som till exempel vårdavdelningar och mottagningar, medan platsen för hjärtstoppet inte var associerat med patientutfallet. Följsamhet till initiala HLR-riktlinjer var associerat med högre 30-dagars överlevnad och neurologisk funktion. Följsamheten att rapportera alla behandlade hjärtstopp till det svenska Hjärt-lungräddningsregistret var bristande. En majoritet av de ej rapporterade hjärtstoppen hittades på monitorerade avdelningar där akutteamet inte hade larmats för att hjälpa till.
Vikten och vinsten av att följa initiala HLR-riktlinjer, dvs larma och starta HLR inom 1 minut och att defibrillera inom 3 minuter på patienter med defibrillerbar rytm. Utför vi dessa åtgärder i tid så är oddset för överlevnad markant högre oavsett var patienten befinner sig.
Har din forskning koppling till utbildning och samverkan vid Högskolan Dalarna?
Forskning inom HLR samt vikten av att rapportera till nationella kvalitetsregister har en väsentlig koppling till Högskolan Dalarnas utbildningar inom hälso- och sjukvård, men även inom idrottsrelaterade utbildningar samt lärarutbildningen. Idag ingår HLR-utbildning i samtliga utbildningar inom hälso- och sjukvård som ges inom Högskolan Dalarna.
Varför ville du börja forska på Högskolan Dalarna?
Jag tycker att hjärtstoppssituationer är speciella, varje situation är unik och lärorik. Att forska om dessa situationer kändes därför lockande och passande för mig. Jag ansökte till doktorandutbildningen inom hälsa och välfärd på Högskolan Dalarna när den precis hade startat och tyckte att det kändes roligt att kunna genomföra en doktorandutbildning i Dalarna.
Vad kommer du göra nu efter disputationen?
Jag kommer att fortsätta i min roll som verksamhetsutvecklare på Operation Anestesi IVA kliniken i Mora. Jag hoppas att utbildningen kan bidra till vår strävan om kontinuerlig utveckling på kliniken.
Läs avhandlingen: In-hospital cardiac arrest and cardiopulmonary resuscitation in Sweden: Healthcare professionals’ competence and compliance with guidelines (diva-portal.org)