I samband med KTHs Akademiska Högtid i Stadshuset utnämndes Ulf då det är 50 år sedan han doktorerade vid Sektionen för Arkitektur i ämnet arkitektur sammansatta strukturer 1974. År 2018 utnämnds Ulf till senior professor hos oss och idag är han verksam inom ämnet byggteknik med inriktning mot samhällsplanering och stadsbyggnad. Under åren har han medverkat i flera praktiknära FoUI-projekt som vidareutvecklar olika slags planeringsverktyg för hållbar samhälls- och stadsutveckling.
Medverkan i Olika Projekt
Två projektet som kan nämnas är Uthållig region (2018-2020) som var ett samarbete med flera kommuner i Dalarna och Gävleborg med fokus på energieffektiva och resurssnåla fysiska strukturer, samt Urbana stationssamhället (2014-2024) i Göteborgsregionen, där Ulf agerade som processledare och forskare under 10 år. Under detta projekt, utvecklades det en GIS-metodik som stöd för analys av förtätning och tillgänglighet i stationsnära lägen.
Vidare har Ulf var involverat i olika Vinnovaprojekt. Smarta Gator (2019-2022) resulterat i en designguide för ett nytt sätt att tänka i fråga om gator. Ett pågående projekt är Målkonflikter vid etablering av grön industri (2022-2025) som tar sig an en brännhet forskningsfråga: Hur ska kulturmiljövärden som rör både bebyggelse och landskap kunna värnas i samband med stora ”gröna” industrietableringar? Ulfs tidigare internationella arbete med SymbioCity Approach utgör en utgångspunkt för metodutvecklingen.
I projektet Energiinnovation (2021-2022) som finansierats av den europeiska utvecklingsfonden har Ulf medverkat i en serie workshops tillsammans med lokala aktörer för att driva på och intensifiera arbetet med att skapa en innovationsplattform för att göra stadsdelen Jakobsdalen till en spjutspets inom hållbar stadsutveckling.
Tjänst hos oss idag
Ulf medverkar fortlöpande i kurser inom samhällsplanering, stadsbyggnad, trafik- och energiplanering i samarbete främst med kollegorna Tony Svensson, Therese Olsson, Gabriella Haglund och Mikael Andersson.
Han medverkar också som föreläsare och mentor inom doktorandprogrammet Future-Proof Cities som finansieras av KK-stiftelsen och som är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, Högskolan Gävle och Mälardalens Universitet.
En aktuell kurs rör co-creation som handlar om samskapande mellan forskning och praktik i bred transdisciplinär samverkan.
Ulf är mån om att resultat och erfarenheter från aktuella och tidigare projekt kan spridas och användas i dessa och andra kurser och därför finns ett 150-tal rapporter tillgängligt via DiVa och hans profilsida.