ASLA 2024 konferens – två dagar av forskningspresentationer och nätverkande på Campus Falun

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Under två intensiva dagar var Institution för språk, litteratur och lärande (ISLL) värd för årets ASLA-symposium (Swedish Association for Applied Linguistics). Tillämpad språkvetenskap är en viktig inriktning inom ISLL som samlar många kollegor från institutionens olika ämnesinriktningar.
Blommor på ett bord vid receptionen

För 14 år sedan stod Högskolan Dalarna senast värd för symposiet och i år var det dags igen. På plats den 18 och 19 april på ASLA 2024 var 120 forskare och experter från både Sverige och andra länder samt särskilt inbjudna gäster från den finländska organisationen för tillämpad språkvetenskap, AFinLA. Fyra forskare var plenartalare på symposiet: Carey Jewitt,  University College London; Marte Blikstad-Balas, Universitetet i Oslo; Maiju Strömmer, Jyväskylä universitet; och Mona Blåsjö, Stockholms universitet.

På plats i sina roller som prefekt för ISLL, vice ordförande för ASLA och ordförande för ASLA 2024-symposiet. Tillsammans med rektor Jörgen Elbe och Bo G Jansson, ISLL:s professor emeritus, välkomnade hon alla deltagare i biblioteket innan de gick vidare till de sex parallella sessionerna som fyllde programmet.

Temat för symposiet var högst aktuellt vad gäller både samhällsutvecklingen och högskolans strategi för nätburen undervisning: språk och kommunikation i en digitaliserad värld.

Kollegor och gäster deltog i diskussioner om sådana ämnen som kartläggning av nyanlända vuxnas tidigare digitala litteracitet, digitalt skrivande på anpassad grundskola, YouTube-video som lärresurs och den digitala kommunikationens roll i arbetslivet.

ASLA 2024 är det tredje stora forskningskonferensen som ISLL har anordnat inom ett år, efter TIM2023, som handlade om transspråkande, och NIC2024, som handlade om interkulturalitet.

Lunch hade bokats på Lugnetkyrkan och konferensmiddagen ägde rum på Dalasalen, där Sara Irisdotter och andra kollegor från pedagogiskt arbete stod för underhållningen. ASLA 2024 arrangerades av flera kollegor tillhörandes olika ämnen inom institutionen, som gjorde ett fantastiskt arbete före och under konferensen. Många av konferensdeltagarna uttryckte att konferensen var väl organiserad och erbjöd ett innehållsrikt program med många intressanta och givande presentationer och samtal inom relevanta teman.

Symposiets 50 individuella presentationer, fyra plenartal, tre paneler med över 20 presentationer, rundabordssamtal, posters, många både formella och informella samtal samt bokutställningar från fyra bokförlag var mycket uppskattade.

ASLA 2024 är den tredje stora forskningskonferensen som ISLL har anordnat inom ett år, efter TIM2023, som handlade om transspråkande, och NIC2024, som handlade om interkulturalitet. Några av ASLA 2024:s deltagare har deltagit på våra tidigare konferenser och upplevt dem välorganiserade och därför återkommit.

Syftet med ASLA är att “främja forskning kring praktiska problem med anknytning till språk, förmedla kontakt mellan språforskare i Sverige och andra länder, och rekrytera till de forskningsnätverk som AILA (Association internationale de linguistitie appliquée) organiserar.”

Nästa symposium, ASLA 2026, anordnas vid Umeå universitet och innan dess har ISLL ansvar för att komma ut med ASLA:s symposievolym nr 32 år 2025.

Senast granskad:
Senast granskad: