Nomineringar till hedersdoktor 2025 är nu stängda. Nästa hedersdoktor/doktorer promoveras vid akademisk högtid 21 mars 2025.
Nästa nomineringsperiod öppnar under våren 2026.
Vem kan utses till hedersdoktor?
Högskolan Dalarna utser i samband med akademisk högtid hedersdoktorer. Ett hedersdoktorat är ett uttryck för Högskolan Dalarnas uppskattning av framstående insatser inom något av lärosätets verksamhetsområden. Det bör också betraktas som ett avstamp till ytterligare bidrag till något av dessa.
Vem kan nominera?
Det är endast anställda vid högskolan och studentkåren som får lämna in nomineringar och därefter är det utbildnings- och forskningsnämndens (UFN) beredningsgrupp som tar fram förslag till rektor för beslut. Förslag på hedersdoktorer lämnas in under den angivna nomineringsperioden. För utnämning av hedersdoktor 2025, togs nomineringar emot mellan 5 april och 5 september 2024
I första hand utses till hedersdoktorer vetenskapligt välmeriterade personer med anknytning till verksamheten vid Högskolan Dalarna, avseende
• forskning, forskarutbildning eller annat vetenskapligt utbyte, eller
• undervisning och pedagogisk utveckling.
Även personer utanför akademin som har betydelse för Högskolan Dalarnas verksamhet kan utses till hedersdoktorer. Man kan exempelvis göra sig förtjänt av den värdighet som doktorstiteln innebär genom att ha åstadkommit väsentliga professionella insatser med anknytning till Högskolans kunskapsområden inom exempelvis kultursektor, näringsliv och andra delar av samhället.
Övriga villkor
För att kunna utse någon till hedersdoktor ska även följande villkor vara uppfyllda:
- Doktorsvärdighet vid svenskt lärosäte (efter prov eller tidigare hedersdoktorat) får inte upprepas genom hedersdoktorat inom samma område vid Högskolan Dalarna. (Notera dock att personer med utländsk doktorsexamen kan bli hedersdoktor vid Högskolan Dalarna inom samma område som den utländska examen)
- Hedersdoktorat får inte delas ut som motprestation för ekonomiska bidrag, gåvor och liknande.
- Hedersdoktor ska inte ha ett politiskt eller juridiskt inflytande över Högskolan Dalarna.
- Den som är anställd vid Högskolan Dalarna kan inte utses till hedersdoktor.
Vidare gäller att hedersdoktorerna över tid ska spegla bredden i Högskolan Dalarnas verksamhet och belysa dess specialistområden. Vid utnämnande ska därtill genusperspektiv och mångfald beaktas, och endast i undantagsfall utses fler än tre hedersdoktorer vid ett och samma tillfälle.
För detaljer kring kriterier och nominering, se styrdokumentet ”Regler för utnämnande av hedersdoktor”.
Förslag till hedersdoktor lämnas till dekan för beredning av ärendet och för att en kontroll av att villkoren är uppfyllda. Utbildnings- och forskningsnämnden (UFN) utser den beredningsgrupp som sedan föreslår rektor att fatta beslut om utseende av hedersdoktor.
Förslag till hedersdoktor är konfidentiella till dess beslut har fattats och offentliggjorts och vederbörande är underrättad. Vi ber dig därför att inte dela med dig till någon annan vem eller vilka du har nominerat.