Installationsföreläsning - en presentation av din forskning

Professorer som installeras vid akademisk högtid håller en installationsföreläsning. Föreläsningen är öppen för allmänheten och genomförs vanligtvis dagen innan högtidsceremonin på Högskolan Dalarna.

Berätta om din forskning på 15 minuter

Din föreläsning ska vara max 15 minuter lång. Du behöver inte ha en presentation, men om du använder hjälpmedel som exempelvis Power Point vill vi skicka med några råd på vägen. 

Allmänheten är din publik

Om du tänker på allmänheten som en gymnasieelev hamnar du ganska rätt i hur du ska tala till din publik. Fundera över vilka referenser och intressen den här personen kan ha, för att skapa ett engagerande innehåll.

Tänkbart upplägg för presentationen

Fyra viktiga områden att ta med i din presentation är budskap, problem, lösning och nytta.

1. Övergripande budskap

Vad är det viktigaste du vill förmedla? Om åhörarna ska komma ihåg en sak efter föreläsningen, vad är det? Det blir ditt övergripande budskap som du kan bygga hela presentationen kring. 

2. Problem

Vi är intresserade av att höra om problemet som din forskning löser. Gör gärna det personligt – vilket problem blev du intresserad av – varför? Fundera på om du kan bygga upp lite dramaturgi i din föreläsning. Kanske börja med att inleda med en anekdot om varför du blev intresserad av det här forskningsområdet från första början. 

3. Lösning

Sen vill vi veta vad du gjort under resan. Hur har du gått till väga? Men inte allt! Välj ut några enskilda händelser, möten, som fick er att välja väg. Som gjorde att ni kom fram till lösningar på problemet.

4. Nytta

Sedan vill vi veta. Varför är det viktigt? Vad är nyttan med forskningen? Hur ser framtiden ut när din lösning på problemet finns i världen? Vilken effekt har er forskning fått? För vem?

Bli inpsirerad

Presentationscoach Anders Sahlman, Vetenskap & Allmänhet, ger värdefulla tips: Förklara din forskning 

Senast granskad: