Bristande tillgänglighet är en form av diskriminering som omfattas av Diskrimineringslagen. Att arbeta med tillgänglighet för personer med funktionsvariation innebär att vi förväntas vidta skäliga åtgärder i fall där tillgängligheten är begränsad. Vad som är skäligt behöver bedömas från fall till fall.
Tillgängliga lokaler och information
Enligt förordning (2001:526) har statliga myndigheter ett särskilt ansvar för att arbeta med tillgänglighet. Förordningen anger att vi som myndighet ska verka för att våra lokaler, verksamhet och information är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Det handlar bland annat om att lokalerna lätt ska kunna nås med rullstol eller att information kan tas fram på punktskrift.
Tillgänglig undervisning
Högskolan erbjuder god tillgång till studieverktyg för studenter till exempel talsyntesprogrammet Legimus. Det finns även tillgänglighetverktyg integrerat i lärplattformen. För dig med funktionsnedsättning erbjuds ytterligare stöd.
För dig som undervisar erbjuder vi löpande högskolepedagogiska workshops med temat ”tillgänglig undervisning”. Hitta nästa tillfälle under internutbildningar på medarbetarwebben. För ytterligare fördjupning, besök högskolans utbildningsresurs om digital tillgänglighet som finns framtagen i Learn. Utbildning är framtagen för alla inom högskolan att ta del av, men riktar sig i synnerhet undervisande personal.
Digital tillgänglighet
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, den så kallade DOS-lagen, ställer krav på hur vi tillgängliggör information genom dokument, webbplatser och lärplattformar. Alla medarbetare behöver förstå vad digital tillgänglig innebär och vad vi behöver tänka på i vårt dagliga arbete. Läs mer om digital tillgänglighet och vad du som anställd behöver veta.