7,1 miljoner till forskning om energipositiva stadsdelar och koldioxidneutrala städer

Energimyndigheten har tilldelat Högskolan Dalarna 7,1 miljoner kronor till två forskningsprojekt om energipositiva stadsdelar (PED) och klimatneutrala städer.
Solceller utomhus sol lyser
Soltaket på Campus Borlänge, en av Högskolan Dalarnas laboratoriemiljöer. Ulrika Lundholm Ericsson

Högskolan Dalarna är nationell samordnare för forskningsprojekten som ska utforska den gröna omställningen till ett klimatneutralt samhälle med fokus på energieffektiva byggnader, förnybara energisystem, cirkulationsekonomi och urban infrastruktur. Målet är att skapa en vägledning för att bedöma och implementera dessa lösningar.

– Enligt den senaste definitionsramen för energipositiva stadsdelar, PED 3.0, är målet med energipositiva stadsdelar att integrera förnybar energi på ett effektivt sätt, hålla energikostnader överkomliga och säkerställa ekonomisk hållbarhet. Detta innebär att energisystemen ska stödja en långsiktig och hållbar omställning, där olika infrastruktursystem som energi, transporter och digital teknik samverkar, säger Xingxing Zhang, professor i energiteknik vid Högskolan Dalarna.

Högskolan Dalarna kommer att samarbeta med internationella partners från Italien, Rumänien och Österrike för att möjliggöra samlärande och delning av kunskap.

– Genom att arbeta med dessa partners hoppas vi kunna utveckla konkreta lösningar och tillämpningar som stärker hållbarheten och stöder klimatomställningen, säger Xingxing Zhang, professor i energiteknik.

Om projekteten

Projekttitel: Synergisera byggnadsrenovering och regenerativa stadsmöbler för att samskapa PED-ekosystem

Projektledare: Xingxing Zhang, professor i energiteknik, Högskolan Dalarna

Projekttid: 2024-2027

Finansiering: 3,24 miljoner kronor från Energimyndigheten, DUT (Driving Urban Transition).

 

Projekttitel: Sammanlänkning av SDG-uppfyllande för balanserade energipositiva stadsdelar

Projektledare: Xingxing Zhang, professor i energiteknik, Högskolan Dalarna

Projekttid: 2024-2027

Finansiering: 3,87 miljoner kronor från Energimyndigheten, CETP (Clean Energy Transition Partnership).

Fakta: Energiforskning vid Högskolan Dalarna

Högskolan Dalarna har över fyra decenniers erfarenhet av sol- och energiforskning. Genom Centrum för hållbar energiforskning (SERC) integreras flera forskningsområden, såsom energi, hållbart byggande och stadsplanering, datavetenskap, industri- och materialteknik, ekonomi och samhällsvetenskap.

Högskolans avancerade laboratoriemiljöer driver innovation och skapar lösningar som stärker både forskare och företag samtidigt som det bidrar till en hållbar framtid.

Centrum för hållbar energiforskning (SERC)

Kontakt
Xingxing Zhang
Professor energiteknik
Senast granskad:
Senast granskad: