Småföretag drabbades hårt av korttidsstödets effekter visar ny forskning

Åsa Grek, doktorand i mikrodataanalys vid Högskolan Dalarna, har i sin avhandling undersökt hur företag påverkas av olika faktorer och policys. Hon har analyserat effekten av korttidspermitteringsstödet, en åtgärd som infördes under pandemin för att stötta företag, och hur väl stödet fungerade.
Person kvinna håller blommor dokument står inomhus
Åsa Grek disputerade i mikrodataanalys den 27 september vid Högskolan Dalarna. Carin Nordström

– Min forskning visar att korttidspermitteringsstödet inte alltid var en effektiv användning av skattepengar, säger Åsa Grek. Vi såg att företag som fick stödet ofta minskade antalet anställda, även om deras produktivitet ökade.

Åsa har också undersökt hur man kan använda olika metoder för att analysera data om företag och vilka faktorer som påverkar små och medelstora företag i Europa. Hon har använt statistik, ekonomiska modeller och maskininlärning för att dra slutsatser baserade på företags årsredovisningar, enkäter och information om korttidspermittering.

Resultaten visar att korttidspermitteringsstödet inte fungerade lika bra för alla företag. Medan mellanstora företag som fick stödet ökade sin överlevnadschans, var det svårare för de allra minsta företagen som istället upplevde lägre överlevnad.

– Det är viktigt att vi utvärderar hur väl olika stöd fungerar, särskilt när det gäller skattefinansierade åtgärder, menar Åsa. Min forskning ger beslutsfattare en grund att stå på när de ska utforma framtida policys.

Avhandlingen bidrar med värdefull kunskap för både beslutsfattare och de som arbetar med företagsanalys, och visar på vikten av att ständigt förbättra de metoder som används för att bedöma företags ekonomiska hälsa och överlevnad.

Läs avhandlingen: Firm Policies and Critical Data Sources (diva-portal.org)

Kontakt
Åsa Grek
Doktorand i mikrodataanalys
Senast granskad:
Senast granskad: