Tidiga tekniksatsningar: 370 femteklassare gästade Campus Borlänges labbmiljöer

Under två dagar har högskolan välkomnat åtta Borlängeskolor till Campus Borlänge och 5:ornas campusdag, ett initiativ för att stärka och utveckla intresset för teknik och naturvetenskap och ge unga en första inblick i högskolestudier.
Ett klassrum med unga elever som sitter och arbetar vid sina bänkar.

Campus Borlänges moderna labbmiljöer förvandlades under veckan till experimentverkstäder där nyfikenhet och upptäckarlust stod i centrum. Under ledning av högskolans lärare, studenter, forskare och pedagoger från 2047 Science Center fick mellanstadieelver ta del av praktiska workshops med teknik och naturvetenskap i fokus.

Hur funkar en elektrisk krets? Hur är en dator konstruerad? Och hur andas egentligen småkryp i sötvatten? Genom kluriga frågeställningar och handfasta experiment fick eleverna utforska teknikens och naturvetenskapens värld på ett lekfullt sätt.

Elever som bygger rälsgående fordon med hjälp av mjölkkartonger och CD-skivor.

– Det har varit en rolig dag, det är kul att experimentera och åka på utflykt, sa Nova från Halvarsgårdars skola.

Ett klassrum med elever som kollar på kemistläraren som håller på med kemiströr.

5:ornas campusdag är ett nytt initiativ inom Teknikerjakten i samarbete med Högskolan Dalarna och 2047 Science Center, som under våren även stått bakom evenemang som Teknikmässan, Unga Forskare, Blixtlåset och Teknikåttan. Samtliga evenemang syftar till att utveckla och stärka ungas intresse för teknik och naturvetenskap i regionen.

– Med 5:ornas campusdag vill vi väcka nyfikenhet och visa hur spännande teknik och naturvetenskap kan vara. Tack vare nya Campus Borlänge har vi dessutom en unik möjlighet att visa upp våra moderna studiemiljöer och ge elever en positiv bild av högskolestudier redan i tidig ålder. I Dalarna, liksom i resten av landet, ser vi ett ökande behov av ingenjörer och forskare. Därför är tidiga insatser som denna extra viktiga för att säkra framtidens kompetens, säger Johan Sonne, projektledare för Teknikerjakten vid Högskolan Dalarna.

Kontakt
Senast granskad:
Senast granskad: